Шефът на БНБ: Банковите сметки автоматично ще се преобразуват от лев в евро в деня на въвеждане на еврото

Банковите сметки автоматично ще бъдат преобразувани от лев в евро в деня на въвеждането на единната европейска валута, подчертава гуверньорът на БНБ Димитър Радев в публикацията си в бюлетина на Асоциацията на търговските банки.

Всички средства в лева по текущи, депозитни, спестовни и други сметки в банките и другите доставчици на платежни услуги ще бъдат преобразувани безплатно в евро, става ясно от публикацията, цитирана от БНР.

Две седмици преди датата на въвеждане на еврото БНБ ще започне предварително да захранва банките с евробанкноти и евромонети с българска национална страна, става ясно още от публикацията на гуверньора Димитър Радев. В същия период банките ще започнат да снабдяват търговците и "Български пощи" ЕАД с евробанкноти и евромонети с българска национална страна (без такса) – т.нар. вторично предварително захранване. След въвеждането на еврото през първите 6 месеца банките (заедно с „Български пощи“ ЕАД) задължително ще предоставят безплатна обмяна на банкноти и монети от лева в евро.

След изтичането на първите 6 месеца до 1 година от въвеждането на еврото банките ще бъдат задължени да продължат да обменят банкноти и монети от лева в евро, като вече ще могат да прилагат такса за тази услуга.

След изтичане на 1 година от въвеждането на еврото услугата за обмяна на банкноти и монети от лева в евро, отново с възможност за прилагане на такса за тази услуга, ще се предоставя от банките по тяхна преценка. БНБ ще продължи да обменя банкноти и монети от лева в евро безплатно и безсрочно.

В публикацията си Димитър Радев очертава политическата обстановка като основен риск пред приемането на еврото с целева дата 2024 година. Въвеждането на единната валута е изведена като основен приоритет и от служебния министър на финансите Росица Велкова, която също има публикация в банковия бюлетин. Министерството и БНБ работят в тясно сътрудничество.

Преди няколко дни Велкова заяви, че е обнадеждена за придвижването на необходимите законови промени. Тезата ѝ бе изразена преди анонса на БСП, че ще върнат мандата в началото на следващата седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси