Шефът на "Булгаргаз": Има възможност газът да поевтинее от април

"Има възможност природният газ да поевтинее от април", прогнозира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. Причината е спадът на цените на петрола и алтернативните му горива на световните пазари. Павлов присъства на обсъждането на цените на природния газ, които се очаква да се повишат с 3,5 процента от 1-ви януари, предаде БНР. Ако предложението бъде одобрено, през следващите три месеца един мегаватчас синьо гориво ще струва близо 45 лева без такси и налози.

От енергийния регулатор вече обявиха, че това увеличение няма да доведе до промяна в цените на парното, топлата вода и тока. Председателят на КЕВР Иван Иванов вече няколко пъти заяви:

"При такова увеличение на цена, ако Комисията го утвърди, това означава, че цената на топлинната и на електрическата енергия няма да бъде променяна от 1-ви януари".

Иванов посочи, че реалното поскъпване на природния газ за крайните потребители ще е под 2 процента, тъй като крайната цена на синьото гориво се образува не само от цената на газа, но и от таксите за пренос и достъп, както и от налозите, а те не се променят.

Коментари

Задължително поле