Шефът на военното разузнаване бригаден генерал Пламен Ангелов подаде оставка

Директорът на Военна информация бригаден генерал Пламен Ангелов подаде рапорт за освобождаване от длъжността. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БГНЕС.

"В интерес на службата бяха неговите аргументи", заяви Каракачанов. Той уточни, че ген. Ангелов е подал рапорта си днес по обяд. В понеделник зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи за разследване в служба "Военна информация", свързано с изтичане на класифицирана информация и за финансови нарушения. Според събраните от държавното обвинение данни шефът на служба "Военна информация" е накарал представител на службата в държава от ЕС да даде информация на бизнесмен, която пряко засяга неговите бизнес интереси, както и да го вози с автомобил няколко дни.

Каракачанов разкри, че след като президентът Румен Радев освободи Ангелов с указ, той няма да бъде освободен от военна служба и военният министър ще го привлече в екипа си. Така на практика министърът оневинява Пламен Ангелов, който заедно с предшественика си Светослав Даскалов беше обвинен в длъжностно престъпление за това, че са издали над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС в нарушение на закона. Междувременно стана ясно, че депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти са внесли поправка в Закона за военното разузнаване, според която директор на службата може да стане и цивилен служител. Вчера зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че на този етап прокуратурата не може да се ангажира дали има или няма престъпление в служба "Военна информация", но се е натъкнала на действия, които според него са "грозни" и "обидни". Той отхвърли като "целенасочена лъжа" твърденията, че прокуратурата се занимава с чисто оперативната дейност на военното разузнаване.

Коментари

Задължително поле