Шефът на "Гугъл" защити плановете на компанията за китайска интернет търсачка

Главният изпълнителен директор на "Гугъл" Съндар Пичай защити плановете на компанията да проучи възможността за създаване на търсачка в интернет, съобразена с нуждите на потребителите в Китай, въпреки опасенията, че това може да се окаже в разрез със спазването на стриктната интернет цензура в страната, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

В най-обширните си публични забележки по темата Съндар Пичай посочи, че влизането по някакъв начин в Китай се вписва в мисията на компанията да предоставя информация на хората по целия свят, една пета от които живеят в голямата азиатска държава. Дори и в съответствие с китайските цензури, той каза, че "Гугъл" ще може да доставя резултати от търсенето на повече от 99% от направените заявки и в някои случаи да предоставя по-полезни резултати, отколкото потребителите понастоящем получават от местните търсачки в страната.

Коментарите, направени по време на изказване на Пичай на технологична конференция в Сан Франциско, последваха информация преди няколко седмици за таен проект на "Гугъл" за китайска търсачка, която предизвика реакция от защитници на правата на човека и от законодатели във Вашингтон, като те предупредиха, че по този начин интернет гигантът помага на репресивния режим в страната.

"Гугъл", която е собственост на компанията Alphabet Inc., също така е подложена на натиск от страна на собствените си служители да работят само при спазване на ценностите на компанията. През август стотици служители подписаха писмо с искане "Гугъл" да даде на работниците право на глас в процеса на преглед на етиката на компанията и възможността да се откажат от работа по определени проекти.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии