Шефът на Европейския изследователски съвет подаде оставка заради COVID-19

Ръководителят на основната научно-изследователска организация на Европейския съюз е подал оставка в знак на разочарование от действията на общността по време на пандемията от коронавирус, предаде АП.

Мауро Ферари оглави Европейския изследователски съвет на 1 януари, но в позиция, разпространена от "Файненшъл Таймс", пионерът в наномедицината коментира, че е "крайно разочарован от реакцията на Европа".

Експертът разказва за институционални и политически пречки при опитите си да организира общоевропейска научна програма за борба със заразата.

"Видях достатъчно както от управлението на науката, така и от политическите операции в ЕС. Загубих вяра в самата система", пише Ферари.

Европейската комисия категорично отхвърли предложението му за програмата и, според учения, това е довело до сегашната ситуация, в която всяка държава в общността действа на моменти сама за себе си.

Европолитиците и еврочиновниците имат различна гледна точка за случилото се. Според германския евродепутат от ЕНП Кристиан Елер действията на Ферари са били повече с цел привличане на внимание и не са имали общо с мандата на Европейския изследователски съвет.

"На практика той искаше напълно да промени съвета- той не е създаден за програматична изследователска дейност", коментира директорът на Центъра "Роберт Шуман" Бригид Лафан.

И другите коментари от Брюксел са в този дух - че Мауро Ферари така и не е разбрал как функционират европейските структури и че повереното му ведомство има основна цел да насърчава науката, като подпомага националните инициативи.

"Евронюз" цитира и публикации, според които оставката на Ферари така или иначе щяла да бъде искана заради твърде голямата му ангажираност в странични проекти.

Коментари

Задължително поле