Шефът на Мемориалния център на Холокоста в Скопие: Визитата на Бойко Борисов е истинска храброст и кураж

Горан Садикарийо. Снимка: МИА

Истинска храброст и кураж е присъствието на българския премиер Бойко Борисов по време на честванията свързани с депортацията на македонските евреи. Още повече, че това става на мястото от където е започнала самата депортация - на Монопола през март 1943 година.

Това каза 44-годишният главен и изпълнителен директор на Фонда на Холокоста и Мемориалния център на Холокоста в Скопие Горан Садикарийо пред БГНЕС по повод утрешната визита на Бойко Борисов в Скопие. Българският премиер ще участва във възпоменателната церемония по повод 75-годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. В памет на жертвите на Холокоста той, заедно с колегатаЗоран Заев, ще поднесе венец на паметника на загиналите евреи.

"Това нещо се случва за първи път - официален представител, при това премиер на Република България, да присъства на възпоменателна церемония по повод депортирането на евреите. И това ще стане на мястото, откъдето е започнала депортацията - Монопола. Това е историческо събитие и поздравяваме храбростта и куража на Борисов да дойде в този ден в Република Македония", подчерта Садикарийо.

memorijalen-evrei

"Ветровете в България се променят. И вече не се говори само за спасяването на българските евреи, но и за депортацията на тези от Тракия, Македония и Пирот. Става въпрос за над 11 000 евреи", добави Садикарийо. Според него "спасяването на българските евреи се дължи на Българската православна църква, гражданското общество и депутатите, които спират депортацията. Това е светъл пример в историята на Втората световна война. Благодарение на този акт са спасени над 48 000 евреи", припомни изпълнителният директор на Фонда.

"България има светла история, която е свързана с предотвратяването на депортацията, но трябва да се гледа и другата страна на монетата - депортацията от окупираните земи. Не може да се говори само за едното, трябва да се разказва и за другото. Ние като еврейска общност работим с нашите колеги от България, за да представим историческата истина за случилото се по онова време. Винаги да споменаваме за спасяването на 48 000 евреи, но и за депортацията на над 11 000 евреи", заяви още Садикарийо.

"Бих искал да отправя открита покана към българския премиер Бойко Борисов при една от следващите си визити в Република Македония да посети Мемориалния център на Холокоста на евреите от Македония и отблизо да се запознае с историята на евреите, не само от Македония, но и от целия регион. В момента в Македония има четирима оцелели от Холокоста. Би било хубаво докато те са живи, да се чуе лично от тях техните преживявания и страдания", каза в заключение Горан Садикарийо, който е член и на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България