Лекарствата срещу COVID-19 (ИНФОГРАФИКА)

Със секс да избием глобата за разходка! Сайтът Pornhub обяви официално, че плаща по $3500 за аматьорско видео

Разширяват Монако за повече луксозни домове

Правителството прие измененията в държавния бюджет за 2020 г. Предвижда се изтегляне на до 10 млрд. лв. държавен дълг

Продажбите на жилища в Сингапур се увеличават

Две жени са пострадали при катастрофа в Благоевград

Третият тест за коронавирус на Ангела Меркел също е отрицателен

Колумбийски бунтовници слагат оръжието

Отсрочват заемите на няколко стъпки Започват с 2-3 месеца, а при необходимост ще има удължаване за мораториума

Меган и Хари приключиха със задълженията си към кралското семейство

Компаниите не променят плановете си

КПП-та и пеши патрули в Бургаското гето

Военен кораб с 1000 болнични легла пристигна в Ню Йорк, за да помага в борбата с коронавируса

Винетките без компенсации от АПИ

Тръмп: Над 2 млн. американци можеха да загинат от COVID-19, ако не бяхме въвели мерки

Шефът на Мемориалния център на Холокоста в Скопие: Визитата на Бойко Борисов е истинска храброст и кураж

Горан Садикарийо. Снимка: МИА

Истинска храброст и кураж е присъствието на българския премиер Бойко Борисов по време на честванията свързани с депортацията на македонските евреи. Още повече, че това става на мястото от където е започнала самата депортация – на Монопола през март 1943 година.

Това каза 44-годишният главен и изпълнителен директор на Фонда на Холокоста и Мемориалния център на Холокоста в Скопие Горан Садикарийо пред БГНЕС по повод утрешната визита на Бойко Борисов в Скопие. Българският премиер ще участва във възпоменателната церемония по повод 75-годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. В памет на жертвите на Холокоста той, заедно с колегатаЗоран Заев, ще поднесе венец на паметника на загиналите евреи.

„Това нещо се случва за първи път – официален представител, при това премиер на Република България, да присъства на възпоменателна церемония по повод депортирането на евреите. И това ще стане на мястото, откъдето е започнала депортацията – Монопола. Това е историческо събитие и поздравяваме храбростта и куража на Борисов да дойде в този ден в Република Македония“, подчерта Садикарийо.

memorijalen-evrei

„Ветровете в България се променят. И вече не се говори само за спасяването на българските евреи, но и за депортацията на тези от Тракия, Македония и Пирот. Става въпрос за над 11 000 евреи“, добави Садикарийо. Според него „спасяването на българските евреи се дължи на Българската православна църква, гражданското общество и депутатите, които спират депортацията. Това е светъл пример в историята на Втората световна война. Благодарение на този акт са спасени над 48 000 евреи“, припомни изпълнителният директор на Фонда.

„България има светла история, която е свързана с предотвратяването на депортацията, но трябва да се гледа и другата страна на монетата – депортацията от окупираните земи. Не може да се говори само за едното, трябва да се разказва и за другото. Ние като еврейска общност работим с нашите колеги от България, за да представим историческата истина за случилото се по онова време. Винаги да споменаваме за спасяването на 48 000 евреи, но и за депортацията на над 11 000 евреи“, заяви още Садикарийо.

„Бих искал да отправя открита покана към българския премиер Бойко Борисов при една от следващите си визити в Република Македония да посети Мемориалния център на Холокоста на евреите от Македония и отблизо да се запознае с историята на евреите, не само от Македония, но и от целия регион. В момента в Македония има четирима оцелели от Холокоста. Би било хубаво докато те са живи, да се чуе лично от тях техните преживявания и страдания“, каза в заключение Горан Садикарийо, който е член и на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Пак зашто Горане? Во Бугариjа лугето излезнаа пред пругата да не дозволат да ги возат евреите во Полша. Вашите зошто не излезнаа?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.