Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев: Кметът на "Младост" е получила подкуп заради съзнателно забавени процедури

Архив
Главният прокурор Иван Гешев

Подкупът, намерен в колата на кмета на "Младост" Десислава Иванчева, е получен заради забавени съзнателно процедури, според доказателства, каза ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев, предаде БНТ.

Посредникът по получаване на подкупа е направил самопризнания, той е бивш кмет на район "Младост", добави Гешев.

"Трябвало е да се извърши процедура по изменение на работен устройствен план, което е работа на местната администрация, и отнема две седмици максимум. Това не е направено повече от година и инвеститорът е подал жалба към общинските съветници, не са предприети мерки от община Младост. Подкупът е поискан чрез посредник, който също е обвиняем, бивш кмет на община", каза още той.

Гешев обясни, че преговорите за подкупа са траели повече от 3 месеца, не е бил единичен. Били са договорени 250 000 евро, като намерените 70 000 се оказаха първата вноска, а иначе сумите са били разсрочени по хода на строителството.

Той бе категоричен, че се изключва версията за подхвърляне на парите в колата на кметицата. Всичко е документирано със СРС-та, има и личен обиск на кмета на Младост, има достатъчно доказателства, че парите не са подхвърлени. Те са били белязани с вещество, което е намерено и по нея, засега това са фактите, съдът ще прецени дали са виновни, каза Иван Гешев.

Днес ще се решава дали да бъде поискан постоянен арест за Десислава Иванчева, нейната заместничка и посредника при предаването на подкупа.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право