Шиндзо Абе отдаде почит на загиналите в Пърл Харбър

Шиндзо Абе отдава почит на загиналите в Пърл Харбър

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе пристигна в Хавай, за да признае нападението на Япония срещу американската военна база Пърл Харбър преди 75 години. Той положи венец на Националното мемориално гробище близо до центъра на Хонолулу, предаде БНР.

Японското правителство заяви по-рано този месец, че Абе няма да се извини за нападението срещу Пърл Харбър. Генералният секретар на правителството Йошихиде Суга каза, че целта на предстоящото посещение е да се отдаде почит на загиналите във войната, а не да се поднасят извинения, посочва Асошиейтед прес.

При японското нападение срещу Пърл Харбър на 7 декември 1941 г. загиват 2403-ма американци. Изненадващата атака става повод за влизането на САЩ във Втората световна война. През май Барак Обама стана първият действащ американски президент, посетил японския град Хирошима – мястото на първата от двете атомни бомбардировки, извършени от САЩ в последните дни на Втората световна война. Обама обаче не се извини за атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки, отнели живота на стотици хиляди хора.

75 години по-късно, оцелелият след атаката над Пърл Харбър Алфред Родригес, понастоящем на 96 години, коментира:

Не, не мисля, че японският министър-председател трябва да се извини. Войната си е война. Те направиха това, което се очакваше, и ние постъпихме по същия начин. Не тая никаква омраза към тях. Минаха много години. По-голямата част от настоящото население не са били родени тогава, така че е добре, че хората се срещат в мир.

[embed]https://twitter.com/TIME/status/813690902254387200[/embed]

 

 

[embed]https://twitter.com/BBCWorld/status/813565874569416704[/embed]

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка