Шокова изненада поднесе Ябланово: за партията на Местан гласуваха колкото за ДПС и ГЕРБ накуп

5 автобуса и над 30 леки автомобили, пълни с избиратели от Турция, са решили резултата от гласуването за парламент в котленското с.Ябланово - това са коментарите, както на местните жители, така и на ДПС и ГЕРБ.

Двете партии години наред бяха основните играчи по време на избори в най-голямото населено място в региона, където близо 4-те хиляди жители са от турски произход. Резултатите от вота в неделя са една от шоковите изненади за двете политически сили в Сливенска област. За ДОСТ в Ябланово са гласували 671 души или почти толкова, колкото за ДПС и ГЕРБ накуп. Хората на Мустафа Карадайъ получиха 335 гласа, а на Бойко Борисов - 369. БСП се представи със скромните 82 гласа.

"Автобусите от Турция пристигнаха още вечерта преди изборите, повечето леки коли от там - също. На 26 март отидоха да гласуват, размятаха листчета с №13. Като пуснаха бюлетините, потеглиха обратно към Турция около 15 часа в неделя" - разказаха местни жители.

В селото казват, че за крайния резултат бил от значение още един факт. За първи път човек от Ябланово бил водач на кандидат-депутатска листа. Това е банковата служителка Емине Онбашъ, която оглави листата на ДОСТ за Сливенския избирателен район. Само преди две години, на местните избори, Онбашъ бе издигната за кмет на селото от ДПС и след "кървава битка" изгуби на втори тур от конкурента си от ГЕРБ - припомниха още в Ябланово. Изчисленията и на ДПС, и на ГЕРБ са, че най-малко 300 гласа в полза на ДОСТ в Ябланово са дошли благодарение на изборния туризъм от южната ни съседка. Превозни средства с избиратели от Турция е имало и в други котленски села.

След окончателното преброяване, ГЕРБ е безспорният лидер в четирите общини на Сливенска област - Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел, следван от БСП за България с 31,39 на сто. Единствено в община Котел обаче ДОСТ води пред ДПС с 12,41% срещу 10,57%.

Изборите поднесоха и друг интересен факт. ДПС е фаворит в двете големи ромски махали - сливенската и новозагорската. В кв."Надежда" в Сливен за ДПС са гласували 790 души, а в кв."Шести" в Нова Загора, където населението се самоопределя като мюсюлманско - 541 души. За първи път от няколко години в сливенското гето ГЕРБ има повече гласове от БСП - 689 срещу 545.

В новозагорския кв."Шести" е обратното - партията на Нинова е получила 135 срещу 108 гласа за партията на Борисов. В сливенския квартал влиянието на ДОСТ е нищожно - едва 28 гласа, докато в два пъти по-малкия новозагорски квартал за партията на Местан са пуснали бюлетина 105 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България