Шотландия отчита недостиг на сезонни работници-мигранти заради Брекзит

Снимка: Архив

Шотландският телевизионен канал Ес Ти Ви (STV) излъчи репортаж, в който се казва, че селското стопанство е изпитало сериозен недостиг от сезонни работници-мигранти, включително българи, през 2017 година, като основна причина е задаващия се Брекзит, информира БНР.

Доклад на Шотландския селскостопански колеж, поръчан от шотландското правителство показва, че агенциите, набиращи работна ръка, са отчели 20-процентно увеличение на запитванията от работодатели за сезонни работници през 2017 година. Агенциите са положили допълнителни усилия да наемат хора от България и Румъния, но така и не са успели да задоволят нуждите на фермерите. В същото време докладът посочва, че само 2/5 от сегашните работници са сигурни, че ще се върнат в Шотландия тази година.

Докладът стига до заключение, че Брекзит несъмнено се отразява на сектора. Националният фермерски съюз вече предупреди, че намаляват работниците за сезонни дейности като брането на плодове и прибирането на зеленчуците, като част от струваща скъпо реколта е изгнила по полетата заради липсата на работна ръка.

Цитиран беше говорител на британското правителство, че властите високо ценят британската хранително-вкусова и селскостопанска индустрия и ето защо до края на преходния период през декември 2020 година работодателите в този сектор ще могат свободно да наемат граждани от ЕС за запълване на вакантните места, като тези, които дойдат да работят, ще могат да останат във Великобритания в последствие. Техните права ще бъдат защитени по същия начин, както на европейските граждани вече пребиваващи в Обединеното кралство, допълни говорителят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят