Шотландска кафе верига изгражда селище за бездомни

Шотландската кафе верига Соушал байт (Social Bite), която наема бездомници на работа и разработва схема за предоставяне на безплатна храна на хората, които спят на улицата, направи още една стъпка напред и изгради селище с 11 къщи в Шотландия, предаде Ройтерс.

Над 20 бездомни хора ще бъдат настанени в новото селище на север от шотландската столица Единбург. То е построено от Соушал байт през 2012 година.

"Създадено беше нещо специално", каза министърът на общностите, социалната сигурност и равните права на Шотландия Анджела Констънс при официалното откриване на селището.

"Строим не само къщи, а домове, да строим общност, която ще окаже подкрепа и ще позволи на хората да изградят живота си отначало".

Първите шест души ще се преместят в селището следващия месец. То е построено върху земя, дадена под наем за 4 години от Градския съвет на Единбург.

Сглобяемите къщи, които имат живот до 100 години, могат да бъдат преместени, ако градският съвет реши да не подновява наема.

Основателят на Соушал байт Джош Литълджон твърди, че бездомните хора са били пренебрегвани от политиците твърде дълго време.

Има 11 000 бездомни домакинства в Шотландия, според данни на правителството и броят им нараства постоянно от 2015 година.

Миналата година шотландското правителство обеща 50 милиона британски лири (67,53 милиона долара) за финансирането на схемите за превенция на бездомността през следващите 5 години.

Благотворителната организация Шелтър съобщи, че във Великобритания има най-малко 307 000 бездомници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа