Шулц прие преговори за коалиция в Германия

Играта на котка и мишка продължава в четвъртък със среща с Меркел

ГСДП не бърза да обяви подкрепа за ХДС/ХСС

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се преклони пред натиска и склони да преговаря за участие в управляваща коалиция въпреки първоначалното си нежелание, предаде Ройтерс. Но окончателното решение за такъв съюз ще бъде взето на вътрешнопартиен вот от нейните 433 000 членове.

Въпреки многото неизвестни такова развитие може да сложи край на тежката политическа криза, в която страната изпадна след провала на преговорите между управляващия консервативен съюз ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел с либералните “Свободни демократи” и със Зелените. В противен случай Германия е заплашена от нови избори.

Лидерът на ГСДП Мартин Шулц заяви днес на пресконференция, че партийното ръководство се решило на тази стъпка заради отговорността си към Германия и към Европа. “Но това не решава автоматично посоката, в която поемаме. Каквото да и приемем, ще бъде подложено на гласуване от партийните членове”, заяви той.

Подкрепата за ново правителство може да дойде и под различна форма, като например официално споразумение да не се възпрепятства правителство на малцинството на Меркел или неформална сделка за толеранс към него.

Играта на котка и мишка ще продължи следващата седмица, когато Мартин Шулц ще разговаря с Меркел и с лидера на ХСС Хорст Зеехофер. Домакин на преговорите им в четвъртък ще бъде президентът Франк-Валтер Щайнмайер, за когото се смята, че подкрепя формирането на широка коалиция.

В петък сутринта след 8-часови преговори между топ политиците на ГСДП генералният секретар на партията Хубертус Хайл обяви, че партията “няма да каже не на дискусии”. Но той не уточни с кои партньори ще бъдат водени преговори, нито дали ще има нова широка коалиция.

Решение в подкрепа на кабинет на Меркел ще бъде удар за мнозина социалдемократи, които винят досегашния политически съюз с канцлера за най-лошия си от десетилетия резултат на парламентарни избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа