П. Е. Н.-центърът: Долу ДДС за книги и печат!

Ученик е поразен от волтова дъга в Казанлък Инцидентът се е случил по време на междучасие

Пoжaр избухнa в зaвoд за отпадъци край Барселона

Омбудсманът обеща помощ на медици, работещи 8 месеца без заплати Българите масово се жалват от дружества монополисти

Отчаяната съпруга Тери Хачър убийствено секси на 55

Ученици от Търговище гостуват в Румъния Ученическият обмен е между българския и румънския едноименни градове

Грета Тунберг е личност на годината на списание „Тайм“

ЕИБ предостави заем от 65 милиона евро на КЦМ за модернизация

Как да избереш подходящия за теб хладилник?

Вижте какво прогнозира астрологът Гал Сасон за Годината на металния плъх

Путин кани Тръмп на парада на 9 май US президентът обмисля предложението

Премиерът Борисов ще участва в заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Джошуа започна да хвали Кобрата

Кьосев срещу Ганев. А кой е за волейбола?

Ремонт на ГКПП-Кулата срещу задръстванията, 16 тона унищожен канабис и намален миграционен натиск Това докладваха пред Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и ред на изнесено заседание в Петрич

Шуменският съд наложи 265 000 лв. санкция на фирма Дружество въртяло кухи сделки със зърно

Окръжен съд–Шумен наложи имуществена санкция в размер на 264 721 лв. на шуменската фирма „Агро Продукт Инвест” ЕООД. Точно с толкова се е обогатило дружеството, вследствие на извършените от предходния управител Емил Асенов данъчни престъпления – дължимо, но невнесено ДДС, за които има влязла в сила присъда.

Административното дело беше гледано от съдия Нели Батанова. Към инкриминирания период 15 юли до 14 октомври 2013 г. „Агро Продукт Инвест” е било дружество с ограничена отговорност, регистрирано с решение на съда с наименование „Белпорт“ ЕООД и с регистрация по ЗДДС от 18.12.2009 г. със собственик Т.П.П. На 20.11.2012 г. дружеството е било закупено от друго лице /формален собственик/, контролирано от съучастника на Асенов – З.И. През 2013 г. новият собственик назначил за управител на дружеството Емил Асенов, променил предмета на дейност като включил производство, търговия, внос и износ на селскостопанска продукция, комисионни и счетоводни услуги, променил и наименованието на дружеството на „Агро Продукт Инвест“ ЕООД.

По този начин Асенов и съучастникът му си осигурили контролирани дружества, чрез които да оформят доставки към т.нар. „кухи“ търговски дружества, притежавани от малограмотни и бедни лица. За придаване на достоверност на уж извършените покупки от тези „кухи“ доставчици се изготвяли фактури с невярно съдържание, които се подпечатвали с печати, установени при извършените следствени действия и се вписвали в дневниците за продажби. Били използвани и печати на реални действащи търговци, чиито собственици не подозирали. Установени били 49 броя печати, от тях два на Областна дирекция Земеделие. С тях се придавал вид, че дружествата, от които формално се закупувало зърно са регистрирани като търговци на зърно. Въз основа на първичните счетоводни документи били подавани справки декларации по ЗДДС, в които реално декларирал неосъществени доставки и така неправомерно бил начислен данъчен кредит за дружество „Агро Продукт Ивест“ в размер на 264 721,65 лева.

Асенов е осъден окончателно на 3 г. затвор при първоначален строг режим за това, че в условията на продължавано престъпление е избегнал установяване на данъчни задължения – ДДС в особено големи размери – общ размер на 2 269 630.49 лв., като потвърдил неистина в подадени справки – декларации и при представяне на информация пред органите по приходите използвал документи с невярно съдържание и приспаднал неследващ се кредит. В резултат на престъпната си дейност е избегнал заплащане на дължимия ДДС – 264 721 лв., с която сума на практика се е обогатило дружеството. Решението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд-Варна.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.