Шуменци дадоха 316 000 лв. на телефонни измамници

Най-много измами са станали в Шумен широк център

След лъжи и заплахи дори с Ислямска държава

Ало измамниците имат бум на приходите от Шуменско през миналата година - "заработили" са 316 000 лв. с изтъркани схеми и солидни заплахи. През предходната година приходите им от доверчивци са били едва 142 000 лв., сочат анализите на ОДМВР-Шумен. 44 са реализираните телефонни измами през 2018 година срещу 37 за 2017-та.

По данни на полицията профилът на потърпевшите е жена на възраст от 65 до 85 години, живееща в широкия център на град Шумен. Пострадалите са най-вече пенсионерки на средна възраст 74 години, най-младата повярвала на схемата "помощ на полицията" е на 48 години, а доайенката е 93-годишна. Мъжете, пострадали от измами, са само 7 и средната им възраст е 76 години.

33 от телефонните измами, извършени през 2018 година, са разкрити. Всички 13 изловени мулета са мъже на възраст от 18 до 34 години. Шестима от тях живеят на територията на съседни области и са гастролирали по разпореждане на ало измамниците.

Повечето са осъдени условно. Пследният наказан от Районен съд-Шумен е висшист от град Лясковец, който дошъл с влак и успешно прибрал 2 600 лв. и 2 500 дола от пенсионерка от кв."Дивдядово". Оставил парите до жп.спирка в Горна Оряховица. Наказан е условно на 1,4 г. затвор с 3-годишен изпитателен срок. Участвал в телефонната измама през февруари м.г., когато неизвестните му работодатели буквално влудили жената със заплахи по телефона, като включително й крещяли, че домът й е обграден от мъже от Ислямска държава. През юни бил задържан от полицията в Габрово, когато вземал пари от друга жертва. СИМ-картата му в иззетия телефон го издала, че е бил в района и на шуменската измама.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България