Шумен строи 2 къщи за мъже с умствена изостаналост

Извеждат 88 души от 80-годишните сгради на Дома в с.Лозево

Община Шумен ще построи с евросредства две къщи за мъже с умствена изостаналост на терена на настоящия Дом в село Лозево. Сградите, в които сега живеят 88 мъже с умствена изостаналост и психопроблеми, са строени през 1938 г. и битовите условия не са добри.

До януари 2021 г. двата съвременни центъра трябва да бъдат готови и в тях да бъдат изведени 30 мъже от Дома. Останалите ще отидат в други два центъра, които се изграждат от съседните общини Велики Преслав и Нови пазар.

Община Шумен е спечелила финансиране по ОП „Региони в растеж“ за изграждане на къщите с всички удобства - 1 099 922 лв. Обществената поръчка е в ход, предстои избор на изпълнител.

Със създаване на Центровете грижата, която ще се полага за хората, ще бъде на друго битово ниво. Зам.кметът по социални дейности д-р Светлана Маркова поясни, че двете къщи ще бъдат с обща застроена площ 500 кв.м., всяка стая ще е с до три легла със санитарен възел.

В момента в Дома в с.Лозево живеят мъже на възраст до 76 г. и за тях се грижат денонощно 55 души персонал. Към 70% от потребителите са поставени под запрещение, готови сме да изкараме още една зима в старата база, каза директорът Пенчо Шишков.

Коментари

Задължително поле