Шумен събира пианисти и цигулари от десет държави

42 000 евро награден фонд в конкурса "П.Владигеров"

Шумен - градът на великия композитор Панчо Владигеров ще бъде домакин на Международния конкурс за пианисти и цигулари от 27 май до 7 юни. Музикалният форум е кулминацията в честванията на 120-та годишнина от рождението на твореца и е под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Интересът е голям, 40 участници от десет държави са заявили участие, каза изп. директор на фондация "П. Владигеров" Дияна Дечева. Освен на таланти от България, на две шуменски сцени публиката ще има възможност да се наслади на изпълненители от Германия, Гърция, Русия, Словакия, Швейцария, Китай, Япония, Южна Корея и Тайван.

Най-малкият участник е цигуларката Ива Маринова на 14 г., а доайен сред претендентите е пианистката Антония Стоянова на 34 г.

В т.нар. голям конкурс програмата е тежка и финалният, трети тур, до който достигат по 6 пианисти и цигулари, е в два етапа - ще свирят с камерен оркестър и голям симфоничен оркестър. В предходните турове е задължително участниците да изпълнят по избор творба на Владигеров.

Две международни журита - за пиано под председателството на Людмил Ангелов и за цигулка, оглавено от Минчо Минчев, трябва да изберат най-ярките и талантливи изпълнители. Наградният фонд на конкурса е 42 000 евро и е осигурен от Министерството на културата. Шест парични премии има в двете специалности, като първа награда е в размер на 7 000 евро, а шеста - 1 000 евро. Цигуларят фаворит ще получи и специална изненада от лютиера Владо Тилев. За всеки раздел се присъжда и награда "Най-добро изпълнение на произведение от Панчо Владигеров".

Проявите в чест на юбилейната годишнина в Шумен са до края на годината и общината финансира концерти, изложби и конкурси с 80 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони