Вижте новата банкнота от 100 лева (СНИМКИ и ВИДЕО)

В квадратите на „Кръгло време”

Поставят новите ограничители по трамвайното трасе на „Графа“

Ивелина Василева: Глобите за замърсяване на въздуха, ще отиват при засегнатите общини

Министър Петкова: „Булгартрансгаз“ е на финала на процеса за създаване на борса за търговия с природен газ в България

Евростат: 60% от младите жени и 80% младите мъже у нас живеят с родителите си

Любител на залозите играл с данните на приятелката си и източил картите й Младежът регистрирал профил на името на гаджето си и проиграл 565 лв.

Премиерът се отказва Правителствена да става детска болница Болница "Лозенец" ще премине от МС от МЗ

Новата Национална стратегия за детето е готова, заяви вицепремиерът Марияна Николова

Горски дариха 23 елхи на деца в Шумен

Арестуваха трима наркопласьори в Монтана

Евакуираха ученици от гимназия в Търново след сигнал за пожар Екстремните мерки били предприети след задействана оповестителна система

Хванаха двама пияни да шофират един и същи автомобил

Бойко Борисов: България е изключително уязвима заради конфликта между Русия и Украйна (ВИДЕО)

Товарен автомобил се преобърна на „Тракия“, двама са в болница

Шумен с изложба за спасението на българските евреи

Регионалният исторически музей в Шумен и местната организация на евреите „Шалом“ подредиха изложба „Спасението. 10 март 1943 г.“. Първата й експозиция е в сградата на общината и във вторник тя беше представена от уредника Бета Хараланова.

Голяма част от паната в експозицията разказват за борбата на видни общественици, писатели, адвокати срещу Закона за защита на нацията, приет през декември 1940 г., на шуменските депутати и граждани, обявили се в защита на евреите. Посетителите могат да се запознаят с интересни факсимилета от документи – статия, публикувана през 1938 г. в немско списание и насочена срещу композитора Панчо Владигеров, с изказванията в защита на евреите на известни личности от Шумен, като Стилиян Чилингиров, Марин Тютюнджиев, д-р Любен Дюгмеджиев. Снимки и спомени разказват за живота на шуменските евреи през 1940-1943 г. – трудовите лагери за мъже, задължителните жълти значки, забраната за посещения на театри, кина, читалища и питейни заведения, преминаването по главните улици на града.

„Но все пак те са спасени, благодарение на действията на целия български народ, благодарение на Светия Синод на българската православна църква, както и благодарение на действията на редица депутати и общественици. Това никога не трябва да се забравя. Както не трябва да се забравя и депортацията на 11 480 евреи от Македония и Беломорска Тракия“, сподели Хараланова. И припомни, че преди 5 г. Шумен бе удостоен с наградата „Шофар“ от Организацията на евреите в България „Шалом”.

Изложбата ще гостува през цялата година в музеи и училища. След общината 16-те пана ще отидат в Стара Загора.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.