Шумен с изложба за спасението на българските евреи

Регионалният исторически музей в Шумен и местната организация на евреите „Шалом“ подредиха изложба "Спасението. 10 март 1943 г.". Първата й експозиция е в сградата на общината и във вторник тя беше представена от уредника Бета Хараланова.

Голяма част от паната в експозицията разказват за борбата на видни общественици, писатели, адвокати срещу Закона за защита на нацията, приет през декември 1940 г., на шуменските депутати и граждани, обявили се в защита на евреите. Посетителите могат да се запознаят с интересни факсимилета от документи – статия, публикувана през 1938 г. в немско списание и насочена срещу композитора Панчо Владигеров, с изказванията в защита на евреите на известни личности от Шумен, като Стилиян Чилингиров, Марин Тютюнджиев, д-р Любен Дюгмеджиев. Снимки и спомени разказват за живота на шуменските евреи през 1940-1943 г. – трудовите лагери за мъже, задължителните жълти значки, забраната за посещения на театри, кина, читалища и питейни заведения, преминаването по главните улици на града.

„Но все пак те са спасени, благодарение на действията на целия български народ, благодарение на Светия Синод на българската православна църква, както и благодарение на действията на редица депутати и общественици. Това никога не трябва да се забравя. Както не трябва да се забравя и депортацията на 11 480 евреи от Македония и Беломорска Тракия“, сподели Хараланова. И припомни, че преди 5 г. Шумен бе удостоен с наградата „Шофар“ от Организацията на евреите в България „Шалом”.

Изложбата ще гостува през цялата година в музеи и училища. След общината 16-те пана ще отидат в Стара Загора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони