"Шумла" събира в Шумен танцьори от 4 държави

Почитатели и пазители на фолклора от четири държави се събират за първото издание на международния фестивал "Шумла" в Шумен. На 6 и 7 септември градът ще приема освен наши изпълнители и виртуози от Гърция, Румъния и Северна Македония. Фестивалът ще се проведе на Шуменското плато над града.

И в двата дни гостите ще могат да наблюдават занаятчии, които ще демонстрират майсторството си пред очите им. Тъкач от Враца пристига със стана си, ще гостува и сириец, специалист по художествена обработка на кожи, издаде Албена Стоянова, шеф на шуменската занаятчийска камара. Тя пък ще извади своята лична колекция от автентични носии на повече от век, за да я видят повече ценители.

Надпяването и надиграването в първия ден стартира с изяви на 35 пенсионерски клуба. Вечерта публиката ще се наслади на нестинарски танц в изпълнение на Жулиета и Румен Иванови от Разград.

Във втория ден гостува ансамбъл "Пирин"-Благоевград.

Идеята на фестивала е два дни участници и публика да не свалят носиите и усмивките от лицата си, каза хореографът Красимир Савов, който е от организаторите на феста.

"Шумла" ще се провежда на всяка нечетна година, планират от Община Шумен.

Коментари

Задължително поле