Щабът на „Републиканци за България“ пита как ще бъдат преброени гласовете от машинното гласуване във Великотърновския регион

Сигнал в Районната избирателна комисия във Велико Търново са подали от ПП „Републиканци за България“, заради множество проблеми с машинното гласуване. 

В изборния ден, в щаба са постъпили редица сигнали за преустановяване на машинното гласуване в избирателни секции във Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени, Елена, Първомайци и други населени места, след като граждани са упражнили правото си на вот.

В някои от сигналите е посочено, че устройствата за машинно гласуване са използвани за упражняването на правото на глас от граждани, след което са спирани и отново са пускани в експлоатация. 

От Републиканци за България настояват Районната избирателна комисия да предприеме необходимите законови действия. 

Очаква се и отговор на въпросите по какъв начин ще бъде извършено преброяването на гласовете от машинното гласуване, преди спиране работата на машините, както и защо при наличието на открита неизправност продължава използването на машините. 

Секционната избирателна комисия съставя констативен протокол, в който се описва часът на преустановяване на машинното гласуване, причината за преустановяване на работата, часът на уведомяване на кол центъра и на техника и часът на пристигане. Вносителите на сигнала настояват също така да бъдат предоставени и заверени копия от констативните протоколи, изготвени от длъжностните лица при констатиране на неизправността.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони