Щангите с първа титла от 5 години

България отново има шампион във вдигането на тежести 5 години след европейските титли на Иван Марков и Ивайлов Филев в Тел Авив. Божидар Андреев взе златото в категория до 73 кг на първенството на континента в Батуми (Грузия). По пътя към триумфа щангистът от сливенското село Тополчане постави два европейски рекорда – 192 кг в изтласкването и 345 кг в двубоя. При това с последния опит, след като вече си беше осигури титлата заради неуспеха на албанеца Брикен Калия, който бе лидер в изхвърлянето. В първото движение 21-годишният българин пък постави нов евопейски рекорд до 23-годишна възраст -148 кг.

„Очаквах да стана първи, подготвих се добре – заяви шампионът пред БНР. - Изоставах след изхвърлянето, но не се притесних. Това беше моя грешка, която няма да се повтори. От малък мечтая за олимпийска квота и искам да я спечеля на световното първенство.“

Това е трети медал за България в двубоя след сребърните на Ангел Русев и Ивана Петрова в леките категории при мъжете и жените. Общият брой на отличията ни във всички движения пък е 8 (4 златни, 2 сребърни и 2 бронзови), което отрежда на тима ни второ място във временното класиране по нации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт