Щети за 7 млн. лева са нанесли пороите в Монтана

Снимка: Архив

Местната управа иска от правителството средства за ремонти

Десетки улици в седем села на община Монтана са изровени от пороите тази година, най-вече през последните месеци. Има и пострадали язовири и един мост. За ремонти след водните бедствия местната управа е поискала от Комисията за възстановяване и подпомагане към МС 7 милиона лева, съобщи кметът Златко Живков.

Щателен оглед на експерти установил, че в село Благово водните стихии са изкопали 12 улици, а за реконструкцията им са необходими над 2, 5 млн. лева. В село Смоляновци пороите са съсипали 6 улици и за възстановяването им трябват близо 1,5 млн. лева. В Доктор Йосифово дъждовете през май са направили непроходими няколко улици и ремонта им ще струва 672 000 лева.

В края на юни обаче нов потоп ударил селото и отнесъл настилката на още 3 улици. Във Войници пък е разорана цялата главна улица. 320 000 лева трябват и за възстановяване на настилки в село Габровница. Изровени улици има и в Горно Белотинци. 1,3 млн. лева е поискала община Монтана от Комисията за възстановяване за потягането на 7 язовира в района, а само за ремонт на преливника на язовир „Липненска река” са необходими още близо 500 000 лева. 427 000 лева пък трябват за реконструкция на мост в село Вирове.

„Надявам се комисията да не работи избирателно и да ни помогне. Знам, че на много места в страната има проблеми. Но ние живяхме близо месец с жълти и оранжеви кодове и много улици по селата са направо разрушени. Има места, където за час се изливаха по 80-100 летра на кв. м.”, заяви кметът Златко Живков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони