Ще доживеем ли индивидуални партиди за пенсия

Формулите за определяне на втората пенсия на база натрупаните пари на осигурените, да бъдат записани в Кодекса за социално осигуряване, за да няма ощетени хора, предлагат от КФН.

Хората да могат да изберат дали да получават само една държавна пенсия или две - от хазната и от частен фонд, без ограничения в срока, до самия момент на пенсионирането им. Предложението е на Комисията за финансов надзор, след като Министерският съвет внесе в парламента промени в Кодекса за социално осигуряване.

Както и да гледаме и да коментираме, най-накрая се предлага нещо напълно разумно и най-важното - справедливо по отношение на онези, родени след 31 декември 1959 г., на които им предстои излизане в пенсия. Първите имат право да сторят това още към края на настоящата 2021 година.

Каква е ситуацията към момента - все едно да си купиш котка в чувал. Не е ясно на получаващите от два източника пенсии - държавния НОИ и частните фондове, какви точно пари ще им бъдат начислени.

Доходността на частните фондове се колебаеше във времето и едва напоследък тръгна нагоре. Но трябват години, за да се натрупат необходимите средства. Държавното обществено осигуряване е в плен на т. нар. солидарна система и зависи от бюджетни трансфери на поне 50 процента - просто у нас продължават да наемат лица на минимални възнаграждения и съответно осигуровките също са минимални.

Изходът е един - индивидуални пенсионни партиди за всички. Ще го доживеем ли обаче?

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари