Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 14 декември 2019

На 14 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 14.12.2019

Шофьорът, блъснал 2 деца в София: Карах бавно, минавах на зелено

Тръмп: Импийчмънтът е измама

Игор Додон: България и Румъния са готови да пропуснат руски газ до Молдова, ако транзита през Украйна спре

Триумф за Джонсън, Брекзит на хоризонта (обзор)

Дете е починало, след като е било блъснато от кола на столичен булевард, друго е в болница

Джип се удари в „Голф“ след обратен завой и блокира булевард „Цар Борис III“ в София

Неизвестен откри огън по пешеходци в Торонто

Борис Джонсън призова страната към единство след разделенията, предизвикани от Брекзит

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Камарата на представителите гласува следващата седмица импийчмънт на Тръмп

Министър Петя Аврамова: Климатичните промени са причина за водния режим в Перник

Свалят чиновниците от колите на НСО Повод е катастрофата с кола на НСО, която закарала до дома му секретар на Румен Радев

Ще има ли „Дядовден” като културен празник?

Всички участници в литературно-музикалната вечер

В памет на Петко Р. Славейков Националният литературен музей, в. „Български лекар“ и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса организираха отбелязване на Дядовден. Вече трета по ред година гостолюбивата къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“ на ул. „Г. С. Раковски“ 138 в столицата посреща любители на българската традиция и изящна словесност, за да се потопят в творческия свят на класиците и съвременни наши поети.

Както отбеляза директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов, „Иван Вазов остана в паметта на нацията ни като Патриарха на българската литература, а Петко Славейков – като Дядото – една достатъчно уважителна титла. Затова решихме през 2017 г., когато се навършиха 190 години от неговото рождение (17 ноември 1827), да подкрепим инициативата на неуморимия общественик, белетрист и журналист д-р Тотко Найденов за отбелязване на такъв ден. Няма такъв празник досега в България”.

Атанас Капралов припомни биографията на Петко Славейков, а д-р Тотко Найденов сложи началото на подписка за официално отбелязване на 17 ноември като Дядовден от културната общност в България. Подписката веднага беше подкрепена от присъстващите и скоро ще бъде внесена в Министерство на културата.

Водеща на събитието беше поетесата Елена Алекова. В литературно-музикалната вечер под надслов „Хубава си, татковино, име сладко, земя рай” взеха участие поетите Атанас Капралов, Георги Константинов, Надежда Захариева, Иван Есенски, Албена Фурнаджиева, Анжела Димчева, Сергей Комитски, Калоян Христов, Янко Михайлов и Нели Коларова. Малката Йоана Николаева, ученичка на странджанската народна певица Калинка Згурова от Певческа школа „Стефан Кънев – Калинка Згурова“, изпя няколко народни песни, за да ни припомни една от големите страсти на Дядо Славейков – любовта към българското народно творчество.

Д-р Тотко Найденов припомни, че българският мъж живее най-малко в Европа – 71 години: „Трябва да има специална грижа за третата възраст. Ако министър Боил Банов подкрепи нашата идея и внесе подписката в Министерския съвет, България ще бъде единствената страна в света с такъв празник”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.