Ще попречат ли стените на Хамилтън?

Дойде време Люис Хамилтън да се възползва от домакинското си предимство срещу съперника си за титлата във Формула 1 Себастиан Фетел. Звездата на „Мерцедес“ застава на старт пред родна публика на пистата „Силвърстоун“, но не е сигурно дали ще може да разчита на подкрепата от зрителите. Враждата между британци и германци е пословична, но опасността за Люис е симпатиите и антипатиите да бъдат пренесени на индивидуално ниво. А там той започва да губи битката с Фетел.

Хамилтън разгневи британските фенове с отказа си да участва на уличното шоу в Лондон, което Формула 1 организира като промоция на Гран при на Великобритания. Огромната тълпа на „Трафалгар Скуеър“ видя отблизо и чу рева на 19 болида, но този, който най-много очакваше, така и не се появи. Хората си тръгнаха по-скоро разочарована.

„Поканили сме всички отбори и пилоти, 19 от тях се отзоваха“, обяви говорител на Формула 1. Шоуто бе част от кампанията на новите собственици „Либърти Медия“ по популяризиране на спорта, но отсъствието на Хамилтън доведе до обратен ефект. Когато шефът на „Мерцедес“ Тото Волф се появи, за да обяви, че Хамилтън пропуска събитието, публиката избухна в бурни освирквания. А гневът на фенове и началници се засили, когато стана ясно, че Люис е пропуснал събитието, за да се наслади на кратка ваканция на гръцкия остров Миконос. Фетел не пропусна да се възползва от издънката на съперника си и да се опита да открадне любовта на британците.

„Беше страхотно, наистина уникално събитие – обяви асът на „Ферари“. - Винаги е хубаво да се срещнеш с хората. Те много се вълнуват да ни видят, в тази страна наистина има страст за Формула 1. Помня победата ми през 2009-а, когато публиката се отнесе много честно към мен, въпреки че се борех с Дженсън Бътън. Колкото до Хамилтън, не ме интересува къде е и какво прави.“

Дали подмазването на британските фенове ще свърши работа на Фетел, ще видим в днешната квалификация и утрешното състезание на „Силвърстоун“. Но според слуховете германецът вече е успял да вбие клин между Люис и шефовете на „Мерцедес“. Няколко дни след скандалите в Баку, когато умишлено блъсна Хамилтън, той поканил Тото Волф на 30-ия рожден ден. Британецът не останал доволен, че началникът му уважил партито на съперника в разгара на жестоката битка за титлата.

„Всеки има право да взима решения за действията си – обясни Люис отсъствието си от шоуто в Лондон. - Сезонът е тежък, а най-важното нещо е титлата. Британският уикенд е много интензивен и аз се опитах да се подготвя по най-добрия начин за него. Бях на почивка и си изключих телефона. Това не означава, че не обичам и не уважавам феновете си. Състезанието на „Силвърстоун“ е много важно за мен и не мисля, че шоуто в Лондон има нещо общо.“

Хамилтън очаква британската писта да предложи невиждани предизвикателства пред пилотите. Тази година колите са по-бързи от всякога и на доста писти бяха поставени исторически рекорди.

„Никой от нас не знае какво го очаква на бързите завои – твърди Люис. - Ще е много трудно чисто физически, претоварването ще е огромно.“

Съотборникът му Валтери Ботас сбъдна очакванията му като бе най-бърз в първата тренировка на „Силвърстоун“ с рекорд на трасето – 1:29,16 минути. Хамилтън остана втори на 8 стотни, а след него се наредиха колите на „Ред Бул“ и „Ферари“, като резултатът на Фетел бе едва 6-и. Германецът обаче посвети сесията на тест на новия „щит“ пред главата. Той се оплака, че виждал размазано през съоръжението, върху което очевидно ще има нужда от още работа преди да бъде внедрено за постоянно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт