Ще разследват меморандума с GemCorp и IP3 за 1 млрд. долара (обзор)

Десислава Трифонова от ПГ на ГЕРБ-СДС ще бъде председател на временната комисия за меморандума с GemCorp и IP3, реши парламентът.

С временна комисия и в 48-ото НС

Има ли връзка с ПВУ

Тайният меморандум за енергетиката ни, подписан с компаниите GemCorp и IP3 за 1 млрд. долара по времето на кабинета “Петков”, отново влиза във временна парламентарна комисия по предложение на ГЕРБ-СДС. Депутатите гласуваха комисията да работи един месец и през това време да се обследват всички документи. “Меморандумът не е прекратен и ние ще разследваме всички факти и обстоятелства”, заяви Десислава Трифонова от ПГ на ГЕРБ-СДС, която оглави временната комисия.

Колегата ѝ Жечо Станков призова в комисията да се разгледа и дали има обвързване между подписването с GemCorp и Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Станков припомни, че на страница 113 в реформа 10 е поет ангажимент от правителството на Кирил Петков да се ограничи производството на електроенергия от въглищни централи на 80%, което реално е 60% от производството на електроенергия в България. Ако меморандумът е на стойност 1 милиард долара, то загубата от закриването на централите е 4 милиарда на годишна база, защото ще бъдат затворени два пъти по-големи мощности от тези при влизането ни в ЕС, а БВП на България ще падне с нови 4%, заключи Жечо Станков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика