На 17 февруари 2019 да почерпят

Путин и Макрон обсъдиха положението в Сирия

Вижте 16-ия поход Луковмарш в София през обектива на „Труд“

Близо 700 пътници бяха свалени от влак в Германия заради намерен пистолет

Мирослав Ангелов от Враца: Плодове и чай ме спасиха дори от язва на стомаха Плодолечението е много полезно, но трудно без опитен водач

Френски изкушения в „Живот нависоко“ Жулиет Бинош пак при Клер Дени

Няма хора под развалините на университетската сграда в Санкт Петербург

Румяна Бъчварова: Истината за спасяването на българските евреи може да ни обедини като нация

Арестуваха 8 души за срутената мина в Бразилия

Специализираният съд остави в ареста Димитър Желязков-Очите

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров информира премиера Борисов за ситуацията около инцидента с влак

Неонацистка заплаха събра стотици на контра на “Луковмарш“ (СНИМКИ)

Турция задържа 33-ма мигранти при опит да преминат в България

Срути се част от сграда на университета в Санкт Петербург

Майкъл Пенс и Ангела Меркел обсъдиха газопровода „Северен поток 2“

Ще узакони ли ВКС една очевидна кражба?

Младата и напориста адвокатка решава да „превърне” в адвокатки хонорар 2,5 млн. евро и отказва да ги върне. На такъв хонорар биха завидели и най-маститите адвокати в САЩ

Интересен случай от практиката на нашите съдилища стана известен напоследък. Оказва се, че известен български бизнесмен е сериозно ужилен от начинаещ адвокат от София.

Какво всъщност се случило? Въпросният бизнесмен е клиент на адвокатско съдружие, на което поверява сумата от 2,5 млн. евро. Един от най – младите адвокати в съдружието задържа и не връща сумите. Явно начинаещата адвокатка е решила да се възползва от шанса на живота си да стане милионерка в евро без да се работи усилено в продължение на години и без да постига изключителни успехи в професията си. Как се стига до този резултат?

Механизмът на злоупотребата, който между другото е полезно да се знае, е в това, че въпросните 2,5 млн. евро са предоставени на дружество на Британските Вирджински острови, а на адвоката е възложено в това й качество да поддържа компанията, която е собственост на бизнесмена-клиент.

Във връзка с тази й обичайна работа и в съответствие с обичайните правила на доверително управление на чужди средства от адвокат, адвокатката разполага с документи, които чисто формално сочат, че тя е собственик на дружество, в което са въпросните пари. Клиентът, от своя страна, разполага с документ, че той е действителния собственик на дружество, а и на парите.

Последното е обичайна практика в развитите държави и е част от типичната дейност на адвокатите. Младата и напориста адвокатка, вместо коректно да върне документите и контрола върху дружеството, в което се намират парите на бизнесмена, решава да ги „превърне” в адвокатки хонорар от 2,5 млн. евро и отказва да ги върне. Ясно, е че на такъв хонорар биха завидели и най-мастите адвокати в САЩ, а какво остава за адвокат в България с няколко години практика, който до момента не е правил нищо друго, освен да е поддържал документите на едно търговско дружество, и то за няколко месеца.

Оттук нататък сагата продължава. Клиентът се чуди как да си върне парите, адвокатът се чуди как правдоподобно да обясни, че му се дължат 2,5 млн. евро само за часове работа в продължение на няколко месеца по съхранение на документи. Завеждат се дела на Британските Вирджински острови, където е регистрирано въпросното дружеството, и на о-в Ман, с което въпросното дружество също има връзка.

Пред съдиите на о-в Ман и Британските Вирджински острови, въпросната адвокатка твърди, че сумата от 2,5 млн евро е хонорар за услуги й по създаване на национална телевизионна мрежа, който и е обещан от въпросния бизнесмен. Пред съдилищата в България обаче, нещата се променят. Ех, каква мащабност за начинаещ адвокат! Тук в България, заможната вече адвокатка не твърди, че е получила хонорар от 2,5 млн. евро, каквито не се получават дори от адвокати от юрисдикции, известни с високите адвокатски хонорари, а просто отказва да отговори пред съда, какво би била възможната причина за получаването на такава сума.

Най-фрапиращото е, че адвокатското дружество, в което работи младата адвокатка, е получило стотици пъти по-малко възнаграждение от начинаещата колежка. А управляващият съдружник на адвокатската фирма не само, че не е взел никакъв хонорар, въпреки че е работил много повече от адвокатката си, но и прави всички усилия да върне парите на клиента си.

Интересен е и друг факт. Съдилища на остров Ман и БВО приемат, че „спорът” между злощастния български бизнесмен и въпросната адвокатка, следва да се реши от българските съдилища. Интересно е обаче какво ще каже Върховният касационен съд по въпроса, пред който следва да се реши казусът окончателно. Още преди години Върховният касационен съд приема, че делото е допустимо. След това две съдебни инстанции се произнасят в полза на ограбения бизнесмен.

Но сега Върховният касационен съд допуска делото за разглеждане и то с мотив, че отново ще проверява дали делото е допустимо за гледане в България. Въпреки че същият Върховен касационен съд вече се е произнасял по този въпрос. Интересно ще е дали, било поради отказ от правосъдие, т.е. отказ от разглеждане на делото и в двете държави или пък поради други причини, ще бъде узаконено едно очевадно присвояване.

В крайна сметка, казусът не опира само до едни 2,5 млн. евро, но и за морала на един млад адвокат. Извън това, казусът е поучителен и за всички останали – внимавайте на кого доверявате парите си…

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. Помията лъсва с цялата си бляскава помийност:))) Хвани единя та удари другата:))) Един дол паразитчета:))) мъни, мъниии, яеееяеяее..

 2. Нали законите ни бяха синхронизирани с европейските?Почти като яйцето и кокошката.На о-в Ман смятат,че откъдето е кокошката той трябва да отсъди,а ние че където е снесено яйцето той трябва да отсъди.

 3. Авторът (неизвестен) твърди, че тази практика – един „бизнесмен“ да държи огромни суми с неизвестен характер в офшорка на името на някой си друг – бил обичайна практика в развитите държави!!! Фактът е, че тази практика ако е обичайна, тя е също така престъпна. Много престъпна. Такива „бизнесмени“ в развитите държави обикновено отиват в затвора по кратката процедура, след като първо платят солени глоби. Е, този нашенски „бизнесмен“ го е застигнала справедливостта по бързата процедура чрез една смела девойка, защото ако се чака на държавата ни, справедливост никога няма да има, дори и бавно. Да се радва човекът, че (засега) е отървал панделата. А пък ако все има някаква държава у нас, може да се позаинтересува от този „бизнесмен“… Нали така?

 4. Едва ли тези пари са ничии. Със сигурност те са откраднати.
  Очаквам скоро да бъдат откраднати от по-голям
  крадец. Не е ли по добре да бъдат върнати на
  народа а героите да поживеят няколко години в
  пандиза

 5. От където са дошли;там са отишли.Крадените пари вървят по мафиотски пътеки.

 6. Тази история ВОНИ та се не трае. Като се смеси вонята от правосъдната система в България и се мине през мутренската воня – не напразно тези пари са на някакви неизвестни острови.

 7. Moi atvokat sishto me izmami vzima ot moito semeistvo cqloto ni bideshte to ni a rabota ne ni izvirshil samo ostanahme s obeshtanieto ot plovdivskoto atvokatSka sudrujie

 8. Нещата са ясни – младата адвокатка използва шанса на живота си, за да окраде клиента си и да стане милионерка без да работи. И вероятно е обещала много стимулираща сума на съда, за да узакони кражбата. Внимавайте с адвокатите. А и знаете какви съдии има за след това.

 9. Очевидно, че след като измаменият води дело парите са му законни. Лошото е, че се е предоверил. След като адвокатската има 5 млн. лв., то съдът в кърпа й е вързан и се обзалагам, че накрая ще стане „законна милионерка“ с помощта на съда. Най-обикновена крадла. Внимавайте с адвокатите! А в много от случаите на съда не може да се има доверие, когато крадецът има пари.

 10. От собствен опит зная, че т.н. “ юристконсулти “ /едновремешни /- днешни юристи в държавата казват – как НЕ може да стане нещо, докато т.н. “ адвокати “ казват КАК ДА СТАНЕ ! При такива “ органи “ / не можещи да съберат нужните доказателства за пред съд / и като се знае, че половината съд е подкупен , а другата трепери от страх да не засегне някоя мутра – какво мислите ще става ? Точно като горното !

 11. Наистина покъртително е, че в нашата държава се случват такива кражби и съдът по никакъв начин не защитава правата на потърпевшите, мирише на корупция на много високи нива!!

 12. Поредната смрад от Труп!
  Няма автор, няма имена, само някакви намеци.
  Очевиден опит за сплашване и оказване натиск над ВКС.
  Дано си получат заслуженото всички.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.