Ще успеят ли САЩ да завземат европейския пазар на газ?

Страните от Европейският съюз са бесни на американските санкции за „Северен поток 2“

Проектът за изграждането на газопровода е абсолютно прозрачен, неговото изпълнение се подкрепя от 25 държави

През последните дни в медиите в страните членки на ЕС се появиха много доказателства, че думите на американския посланик в Германия Ричард Гренел - за „благодарността“ на европейците към САЩ за наложените от него санкции срещу европейските компании, които си сътрудничат с Русия в изграждането на газопроводи - меко казано, не отговарят на реалността.

За да разберете общото настроение в европейските бизнес и политически кръгове за това как СAЩ „защитават“ енергийната сигурност на Европа, е достатъчно да цитирате заглавието на статията от френската публикация в L'Express от 21 декември: „Северен поток - 2: ЕС е бесен на американските санкции“.

Струва си да се обърне внимание на лексиката на статията на този влиятелен парижки седмичник. Във връзка с новите американски санкции L’Express пише за „икономическата и геополитическа битка между Вашингтон и Брюксел“. Точно така: не между Вашингтон и Москва, а между Вашингтон и Брюксел! Изданието отбелязва, че 18% от годишното потребление на газ в ЕС идва от Русия, и че новите американски санкции поставят под въпрос инвестиции за десетки милиарди евро. Половината от тези пари са инвестирани от „Газпром“, другата половина от пет големи европейски компании, които пряко имат интерес от изграждането на „Северен поток-2“ (Uniper, Wintershall, Engie, OMV, Shell) и представляващи Германия, Франция, Великобритания, Австрия, Холандия...

Официален представител на Европейския съюз се изказа срещу въвеждането на американски санкции, като подчерта недопустимостта от предприемане на такива мерки във връзка с „европейски компании, които извършват законна дейност“. Немските медии твърдят, че от гледна точка на международното право САЩ нарушават законите на свободния пазар, включително разпоредбите на Световната търговска организация. Проектът за изграждането на газопровода „Северен поток - 2“ е абсолютно прозрачен, неговото изпълнение се подкрепя от правителствата на 25 държави, чиито компании участват в строителните работи. При това Русия има дългогодишна безупречна „кредитна история“ на пазара на газ и никога не е злоупотребявала с позицията си на основен доставчик. По време на „газовите войни“ с Украйна, тя направи отстъпки в името на стабилните доставки за европейските потребители. „Защита на икономическата сигурност на Европа“ е изкуствен претекст, който оправдава завземането на европейския пазар на газ.

Но американският втечнен газ, ако САЩ успеят да го наложат на Европа, ще се превърне в надежден инструмент за натиск върху европейските страни.

Над 1000 предприятия от 25 държави, участващи в изграждането на газопровода, ще претърпят икономически щети от американските санкции. Ако руският газ бъде заменен с американски, цените на газа в Европа ще се повишат, конкурентоспособността на европейските продукти на световния пазар ще намалее. Йенс Мюлер, говорител на проектната компания Nord Stream 2 AG, заяви на 23 декември, че компанията продължава да работи със своите партньори по пускането на проекта „Северен поток - 2“ възможно най-скоро. „Около 2300 км (от приблизително 2460 км) от тръбопровода вече са положени досега“, каза Мюлер, коментирайки американските санкции, поради които швейцарските Allseas спряха полагането тръбите в Балтийско море и изведоха своя плавателен съд за полагането на тръбите.

В пристанището Мукран на остров Рюген сега се съхраняват необходимия брой тръби, за да се довършат последните 160 километра от тръбопровода до терминала в град Любмин на брега на Балтийско море. Руският кораб за полагане на тръби „Фортуна“ сега стои в това пристанище“.

Канцлерът Ангела Меркел каза в Бундестага на 21 декември: „Ние сме против екстериториалните санкции и вчерашното решение очевидно идва от миналото. Имахме подобни проблеми с Иран. Не виждам други варианти освен преговорите, но трябва да говорим за това, че подобна практика е неприемлива и че тези екстериториални санкции ще имат последствия. Ще видим как ще се развива ситуацията около проекта „Северен поток - 2“. Немското издание на Bild нарече тези думи на Меркел „обявяване на война“.

„Те удрят по немските и европейските предприятия. Учудващо е, че законът беше приет, включително под предлог, че защитава Украйна. Това е особено неразбираемо, ако имаме предвид, че Руската федерация и Украйна току-що са се договорили да сключат споразумение за доставка на газ“, казва Улрике Демер, заместник-представител на правителство на Германия Ролф Муценич, ръководител на фракцията на СДП в Бундестага, каза: „ЕС и Германия в очите на САЩ най-вероятно не са съюзници, а покорни васали. Подобни стъпки допълнително ще влошат трансатлантическите отношения, но изнудването им няма да ни сломи“.

Немското обединение на машиностроителите (VDMA) също формулира позицията си по отношение на американските санкции: „Последиците от така наречените екстериториални санкции трябва да бъдат смекчени... Германия е един от най-големите износители и трябва да представи собствената си инициатива в ЕС“, заяви изпълнителният секретар на VDMA Тило Бродман.

ЕС като цяло и на първо място Германия наистина сега трябва да формулират своя собствена инициатива, без да вземат предвид инерцията на трансатлантическите връзки. И да докажат, че решенията за осигуряване на енергийната сигурност на Европа се вземат в Европа, а не в САЩ, и то не само с думи, но и на дела.

Превод за “Труд” - Павел Павлов

Коментари

Задължително поле