Що е то биохакинг?

Как да бъдеш по-дълго време млад, енергичен и с добро качество на живот

Всичко започва преди няколко години със статията на Сергей Фаге „Аз съм на 32 години и похарчих 200 хил. долара за „биохакинг“. Само за 2 месеца тази тема става най-обсъждана.

„Биохакинг“ е нова дума, измислена от самия Сергей Фаге, бизнесмен и IT специалист. Той не е нито лекар, нито биолог, но е разполагал със свободни 200 хил. долара и малко свободно време, за да проучи и подбере най-подходящия за него хранителен режим и добавки. Както самият той обяснява в статията си, целта му е чрез биохакинга да управлява прецизно биохимичните процеси в тялото си, за да подобри менталното и физическото си състояние, и да е в отлична форма. Сам по себе си този термин не означава нищо ново и специално, просто нова дума, която привлича внимание.

Да се живее здравословно, едва ли не се смята само занимание за болни и престарели пенсионери. Докато да практикуваш биохакинг звучи някак по-младежко и готино, смята Сергей. Целта му е да провокира и младите да се грижат повече за здравето си. В този смисъл Фаге е свършил добра работа, като разпалва отново затихващия интерес към природосъобразния начин на живот и грижата за здравето.

Под термина биохакинг се разбира нещо като „корекция“, доколкото е възможно, на генетичните особености, различните метаболитни рискове, които могат да доведат до заболяване. Това включва практически всяка профилактика, свързана с наличие на предразположение у някого към някакво заболяване. И така човек, който никога не е имал отношение към медицината, е измислил думата биохакинг, което може да изглежда като намерение да се „хакнат“ изначално заложените алгоритми на организма. Всъщност дотам няма да се стига. Под „биохакинг“ се има предвид  по-скоро умна профилактика, антиейджинг и забавяне на възрастовите изменения.

Биохакерът се страхува от старостта и от болестите. Той иска да се чувства добре, да повиши качеството си на живот. Как да го постигне? Серж Фаге се е спрял на 6 популярни препоръки за добро здраве, които могат да се нарекат и стъпки към дълголетието: хигиена на съня, оптимално хранене, оптимално физическо натоварване, ментално здраве, редовни медицински изследвания, правилно подбрани добавки и лекарства.

Биохакингът е начин да се убедят хората да обръщат повече внимание на здравето си и да правят това, което е полезно за тях. Човешкото здраве с възрастта не се съхранява, а прогресивно се влошава и води до инвалидност и преждевременна смърт. Ние постоянно се намираме в отрицателна динамика след достигане на половото съзряване. Този процес не може да се спре, но може да се забави. За тази цел е добре човек да поддържа оптимално тегло, да контролира параметрите на кръвта и другите показатели, да си прави профилактични прегледи и изследвания и при наличие на някакви негативни изменения да вземе мерки.

Обикновено към 45-50-годишна възраст човек осъзнава краткостта на живота и неизбежния му край. Тогава е възможно осъзнато да промени навиците си и начина на живот, за да го удължи. И ако по-рано се е отнасял лекомислено към здравето си, сега започва да ходи редовно на лекар и да живее по-разумно.

Истинските биохакери ще се замислят за здравето си много по-рано – още преди да достигнат 30-годишна възраст. Когато човек развие предиабет, дислипидемия или начало на атеросклероза, които още не са в клиничен стадий, с адекватна профилактика може да избегне последствията, усложненията и преждевременната смърт. Това е целта на биохакинга.

Днес приемаме едва ли не, че ракът, инфарктите и инсултите са естествен край на човешкия живот. Ако не е възможно винаги да се избегнат, то поне тези заболявания може да се отложат за по-късен етап и животът да се удължи.

Коментари

Задължително поле