Щъркели гнездят от 10 г в центъра на Елена

Близо десет години щъркеловото гнездо в центъра на балканското градче не остава празно. Еленчани с нетърпение очакват двойката щъркели и истински им се радват.

И тази пролет най-напред пристигна мъжкият – да изчисти и подреди гнездото, да огледа района да не се появи някой съперник за женската. А тя долетя заедно с пролетта и по всичко личи, че одобрява стореното от партньора й. В гнездото вече цари любов и птиците възторжено потракват с клюнове. Щъркелите винаги се връщат на едно и също място – у дома и двойките остават заедно за цял живот.

Щъркеловото гнездо в Елена си има своя история. През пролетта на 2006 година двойка щъркели избира високия електрически стълб , близо до сградата на „Енерго про“ . Пернатите започнали да градят гнездо, а енергетиците решили да помогнат на новите си съседи. Явно човешката намеса не се понравила на птиците и те отлетели.

Появили се в края на следващото лято, но пък тогава времето не им стигнало да отгледат потомство. От 2008 г. щъркелите се заселиха трайно в центъра на града и са истинска атракция за местните хора и техните гости. Едната година двойката отгледа четири щъркелчета, което рядко се случва. На по-следващото лято обаче буря удави малките.

Нямаше по-тъжна гледка от осиротелите родители в празното гнездо. Хората не вярваха, че птиците ще се върнат. Но дългокраките отново долетяха, дори одобриха платформата, която енергетиците поставиха на мястото на разрушеното от бурята гнездо. Еленчани приемат своите прелетни гости като символ на щастие и късмет и очакват деня, когато двойката ще се сдобие с малки щъркелчета.

Коментари

Задължително поле