Калоян Паргов поиска информация за наводненията в София след пороя в понеделник

Екарисажът в Шумен спечели делата срещу агенцията по безопасност на храните

АПИ: Не поддържаме монопол на нито един национален доставчик на услуги

Условна присъда за убит пийнал пешеходец

Половината българи не харесват демокрацията

Втори бронз за Бонева

Съдят мъж за четири средни телесни повреди, причинени с пиратки

За да отслабнете след 50-годишна възраст, намалете порциите Здравословните храни не винаги водят до загуба на килограми

Община Търговище с награда за социална отговорност

Вход свободен в бургаския авиомузей

Самолет на израелските авиолинии кацна аварийно на Летище София

Шефът на строителния контрол в Столична община подаде оставка

ЦИК: Увеличаването на секциите с машинно гласуване вероятно ще доведе до повече грешки в протоколите и може да повлияе на резултата

56-годишен мъж е открит мъртъв в дома си в Пловдив, има следи от насилие

Увеличиха с 1 година наказанието на шофьора, прегазил балетист

Юбилейна вечер на Павлина Павлова

Павлина Павлова представя новата си книга „Струните на душата”

С Почетен плакет на Съюза на българските писатели беше удостоена Павлина Павлова – поетеса и белетристка, автор на 64 книги, издадени през последните 35 години в различни жанрове. Отличието беше връчено на 12 юни от председателя на СБП Боян Ангелов в Галерия-книжарница „София-прес”. То се присъжда за цялостно творчество и във връзка с нейната кръгла годишнина.

„Обикновено правя премиери на романи, много рядко – на стихосбирки. Боян Ангелов беше двигателят на идеята да представя пред вас най-новата си поетична книга „Струните на душата” – отбеляза в благодарствените си думи поетесата.

Кои са акцентите в нейното творчество и може ли днес български автор да бъде професионален писател? Какво е признанието от публиката и от институциите? По тези теми говориха Иван Гранитски и Боян Ангелов, които откроиха мястото на П. Павлова в съвременния литературен процес.

„Нейният път премина през турболетното време на политическите промени. С нея бяхме сред основателите на Съюза на независимите писатели и на Свободните писатели в началото на 90-те. Днес сме заедно в СБП, но все така сме толерантни към плурализма в писателските среди. Тя сътвори много лирически книги за деца и възрастни, исторически, криминални, психологически и документални романи. Романът й „Спартак, гладиаторът” беше удостоен с Голямата награда „Димитър Димов”… Нейната безсребърна душа е посветена на творчеството и не търси никакви облаги като член на Управителния съвет. През годините аслужи благодарност и почит от всички колеги. Ето и сега нейното тържество се случва далеч от камерите на големите телевизии, но такава е съдбата на днешната съвременна литература…” – обобщи в словото си Боян Ангелов.

Иван Гранитски, съиздател на знаковата хроника „Петър Дънов – Спасителят”, говори за значимостта на тази философско-биографична книга, дело на Павлова.

Какво ще прочетем в новата стихосбирка „Струните на душата”? Текстовата организация на поетическия поток следва магическата сила на числото 9, което според Петър Дънов олицетворява завършения цикъл в природата. То съединява земния, духовния и божествения живот. Именно затова поетическата визия е разположена в 9 цикъла, обособени и наименовани съобразно философския мистицизъм на Дънов, но и експлицирани в музикално-тематичен строй, предполагащ широка гама от емоции, естетически категории и индивидуални прочити на вечни теми като любовта, хармонията, красотата, изкуството, самотата, приятелството. Наименованията на циклите контаминират седемте степени на гамата – от До до Си – с търсена връзка в божествената архитектоника на дъновизма. С тази нова книга Павлова е създала антологичен пейзаж на любовното чувство, като го е разположила в парадигмата на извечните философски категории, които вълнуват човечеството от древни времена. Повечето стихове са илюстрация на песенната традиция в родната поезия и от техните строфи биха се получили романтични поп песни, ако композиторите решат да използват тази поетична тъкан на нови произведения.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.