Юлиан Вергов дава уроци по свалки

В постановката Юлиан Вергов дава любовни съвети на приятеля си Иван Радоев.

“Кафе с претенции” на сцената на “Българска армия”

Постановката ще се играе утре и в понеделник на сцена “Миракъл”

Любимецът на публиката Юлиан Вергов влиза в ролята на изкусен и опитен сваляч в първата премиерна постановка на театър “Българска армия” за 2020 година.

Тя се казва “Кафе с претенции”, но това не е оригиналното заглавие на автора Георги Марков. За пръв път комедията е отпечатана през 1965 г. в издание на Комитета за култура като “Ние котараците” - заглавие, под което е и първата постановка на пиесата в театър “Трудов фронт”. Същата година театърът затваря и до премиера така и не се стига. Интересно е, че дори тази безобидна комедия, обрисуваща една провалена “свалка” на трима типични представители на градската бохема от периода на 60-те години в София, тогава предизвиква много коментари и противоречиви оценки. Някои съвременници на епохата, виждат себе си в образите на героите, за които емблематичните по онова време заведения - кафето на “Кристал”, “Прага”, “Астория” са не само места за срещи, а и сцена за лична изява пред дамите от градския елит. Други се припознават в обсъжданите от тях персонажи.

Комичният сюжет на “Кафе с претенция” ни пренася в София през 1966 г. В апартамента на Милчо (Юлиан Вергов) - 43 годишен, началник на рекламно бюро.

Намираме го там заедно с “авера му” - 43 годишния Милко (Иван Радоев). Тече трескава подготовка в очакване на две дами, заговорени случайно през деня, на кафе по “Раковска”. Напътствията на доста по-опитния в свалките Милчо почти вдъхват кураж на Милко, но и го забъркват в куп неочаквани разговори и ситуации.

“Кафе с претенции” може да гледате утре и в понеделник на сцена “Миракъл”.

Коментари

Задължително поле