Юлски мъртвак паникьоса летовниците

Нестабилното време и резките промени в температурите причиняват подраняването на опасното явление

Туристи масово влизат пияни и дрогирани във водата, казаха спасители

Мъртвото вълнение ни изненада и започна още през средата на юли. Опасното явление паникьоса летовниците по Черноморието. Обикновено то се появява около Илинден (20 юли или 2 август по стар стил) и в началото на август. Заради климатичните промени обаче мъртвакът може да хване във всеки един момент. Миналата година например връхлетя още в началото на лятото - през юни, обясниха спасители пред “Труд”.

Мъртвото вълнение този сезон действа по нов “график” - в следобедните часове. Поради тази причина през последните 10 дни флаговете по вишките на плажа в Бургас са като на светофар. Сутринта започва със зелено знаме за спокойно море, около обед става жълто и от 14 до 17 часа, когато излиза вятър, сигнализацията вече е червена - за опасно море и мъртво вълнение, което се появява почти всеки ден за по няколко часа, разказаха спасители пред вестника.

От днес в цялата страна настъпи драстична промяна във времето. Двама туристи дори сигнализираха, че са видели торнадо много на вътре в морето край Равда и Несебър. Обилни валежи и спад на температурите с близо 10 градуса опразниха плажовете по Черноморието. От 35-36 градуса живакът в термометрите се сви до 24-25, а по Южното Черноморие на 26 градуса, каза за “Труд” дежурният метеоролог от НИМХ -клон Варна. Очаква се вълнението на морето да стигне 2-3 бала.

От сряда започва бавно повишаване на температурата, но в пика на юли тя няма да надскочи 30 градуса. Въпреки лекото застудяване морската вода е 25 градуса - идеална за къпане. Това повишава бдителността на спасителите. “Задуха ли от североизток, вдига вълната и става опасно”, предупреждава Георги Есев, шеф на варненските гардове на плажа.

Той припомни, че необичайно за първите дни на юли мъртво вълнение хвърли в паника летовниците. По традиция сулганът или мъртвакът идва по Илинден. Вероятната причина за подраняването му е нестабилното време. Топло, студено, вятър и оттам се появява мъртвакът, обяснява Есов. Мъртвото вълнение се забелязва трудно, може да сменя мястото си и не завлича към дъното, а навътре в морето. Има признаци, по които се познава мъртвакът - на няколко метра от брега излиза много пяна върху водата.

Но по-голяма е вероятността от появата му в средата на август, когато времето се обръща и е предвестник на есента.

Шефът на спасителите във Варна съветва хората, за да не попаднат в мъртвата хватка на морето, да плуват близо до спасителните постове и да спазват предупредителните флагове на плажа. След лошо време и буря има опасност от дънни ями, вследствие на вълните, които са изкопали. За да предотвратят инциденти, спасителите обстойно обхождат района и слагат обозначителни табели. Но не могат да санкционират нарушителите и дори нямат право да ги издърпат насила от брега, освен ако не започнат да се давят. Затова трябва да има плажна полиция - хората вече не се респектират от червения флаг, масово влизат в морето както пийнали, така и дрогирани, категорични са мъжете на вишките.

 

Синоптици съветват

Изключвайте телефоните при гръмотевична буря

“Най-важното при гръмотевична буря, когато сме на открито - в планината, на полето, дори и в градски зони като паркове, е да се изключват телефоните и да не се използват. Освен това не трябва да се влиза в морето, тъй като има опасност падналата мълния по водата бързо да стигне до плажуващите”, предупреждава метеорологът Петър Янков.

По думите на експерта на полето не трябва да се работи с мотики, брадви, кирки и т.н., чиито остри части привличат гръмотевиците. Специалистът най-вече съветва да не се излиза навън при такова време, ако е възможно.

 

Бяла премяна

„Летен” сняг падна на Мусала

Обилно количество сняг падна на връх Мусала днес с развалянето на времето. Количеството беше достатъчно, за да направен дори и снежен човек. Необичайното явление предизвика много коментари в социалните мрежи. Кадрите с юлския сняг са качени във фейсбук страницата на измервателната станция на връх Мусала, а автор на снимките е Захари Недялков.

 

Необичайно за периода

Дъжд вместо горещници

Обилни дъждове, придружени с гръмотевични бури ни очакват до средата на седмицата. Още от днес в цялата страна започнаха валежите, които на места достигаха до 50 л/кв. м. Температурите също драстично паднаха и ще се задържат между 20-25 градуса до края на седмицата.

„Това време е необичайно за средата на юли. Обикновено през тези дни наблюдаваме т.нар. „горещници“. Засега обаче тях ги няма. Причината за лошото време са средиземноморски циклони, центровете на които преминават през Гърция“, обясни пред „Труд“ синоптикът Петър Янков.

Утре ще има остатъчни валежи от първия циклон и температурите ще останат ниски за сезона. Във вторник през страната ще премине нов циклон, но той ще бъде по-слаб и валежите ще са по-малко, в сравнение с днес.

„От сряда ще започне бавно увеличаване на температурите. До края на седмицата обаче те ще бъдат между 20 и 26 градуса“, каза още синоптикът. По думите му през валежния период няма условия за градушки, които да причинят сериозни щети.

„По-съществено затопляне и хубаво време очакваме едва от 20 юли. Температурите ще се повишават и в последните дни на месеца могат да достигнат над 33 градуса“, обясни Янков.

Прогнозите на синоптиците показват, че от сряда до края на месеца ще вали всеки ден на територията на Западните Балкани и по планините в западните райони у нас.

 

Бурята Антиной

Иде циклон - и Гърция не става за плаж

Прогнозите са най-опасно да бъде във вторник

Атина,

Бойка Атанасова, наш кореспондент

Нов циклон се очаква да премине над Гърция в началото на тази седмица. Антиной нахлува, за да развали ваканцията на онези, които са избрали да се насладят на плажовете в страната. Това е името, дадено от метеоролозите на новата вълна от лошо време.

След проблемите, предизвикани от валежите и силния вятър в събота вечер в Ахая и Айтолоакарнания, времето няма да покаже отново лятното си лице. Антиной ще засегне много райони на страната с мощни бури. Феномените ще бъдат придружени локално от градушки и много силни ветрове. Най-опасни метеорологични феномени се очакват във вторник (16 юли), според прогнозите.

В събота обилните валежи причиниха огромни щети в района в Ахая, много хора бяха заклещени по къмпинги, тунели и пътища. Къщите бяха наводнени, колите унищожени. Над 1000 души бяха заклещени в нощно заведение. Електрификацията на линията между Солун и Катерини е извън експлоатация.

Според прогнозата на Националната метеорологична служба времето ще продължи да бъде променливо.

По-конкретно, централните и северните части на Гърция ще бъдат обхванати от силни дъждове и бури най-често до обяд. Областите, които ще бъдат засегнати са Македония, Тракия, северната част на Йония, Епир, Тесалия, Спорадите, Евия, северното Егейско море. До вечерта явленията ще спират.

Въпреки че последният удар на лошото време взе жертви на полуостров Халкидики, в Гърция подобни метеорологични феномени не са рядкост. За последните 20 години урагани, наводнения и мълнии са отнели живота на 182 души.

Туризмът е ключов елемент от икономиката на страната, тъй като осигурява една четвърт от БВП. През миналата година чужденците, посетили Гърция са били рекордните 30 милиона. 1 400 000 от тях, българи.

Коментари

Задължително поле