Юнкер: Независимо от отсрочката, все още има риск от Брекзит без сделка

Жан Клод Юнкер

Все още има опасност Великобритания да излезе от Европейския съюз без сделка, заяви председателят на Европейската комисия в събота, като призова Лондон да се възползва от 6-месечната отсрочка, за да работи над детайлите на развода с Брюксел, предава Ройтерс.

Юнкер даде пространно интервю пред германската медийна група Funke една седмица след като европейските лидер дадоха на Великобритания поредна отсрочка за Брекзит.

„Никой не знае как ще завърши Брекзит. Това създава несигурност. Все още има страхове, че ще има твърд Брекзит без никакви договорки при излизането“, заяви той, визирайки дългосрочните негативни последици за европейската икономика.

Въпреки че удължаването до 31 октомври не предлага никаква яснота за това, кога и дори дали, ще се състои Брекзит, Лондон трябва да използва времето умно, смята председателят на ЕК.

„Надявам се, че британците ще се възползват от това време и няма отново да го пропилеят. Не можем да продължим да правим отсрочки безкрайно. Най-доброто решение за британците ще е да приемат Споразумението за оттегляне по време на допълнителния срок, който бе договорен“, заяви Юнкер.

Но Споразумението за оттегляне, договорено от премиера Тереза Мей с Брюксел, бе отхвърлено три пъти от британския парламент.

Председателят на ЕК трябва да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп на срещата на Г-20 в Осака през юни и предвиди , че предстои „оживена дискусия“.

„Последният разговор продължи 6 часа и е добре, че вие не бяхте там“, разкри Юнкер, визирайки повишаването на тона по време на последния му разговор с Тръмп.

През последните няколко месеца търговските отношения между САЩ и ЕС се влошиха сериозно заради наложените от Вашингтон мита и заплахите за нови. Попитан дали са възможни нови наказателни тарифи преди срещата на Г-20, Юнкер призова за търпение.

Той призова Германия и другите страни да инвестират повече за растежа на Съюза, чиято икономика се очаква да се забави, един ден след като германският финансов министър Олаф Шолц изключи взимането на нови кредити, за да се стимулира анемичния растеж на страната.

„Въпреки това, Германия трябва да използва финансовата си свобода за по-нататъшно намаляване на държавния дълг и увеличаване на инвестициите. Това включва и премахване на бюрократичните препятствия“, смята Юнкер.

Той също така предупреди, че съществува риск от чуждестранни манипулации около изборите за Европейски парламент следващия месец, на които се очаква евроскептичните групи да се представят много силно.

С очакваното участие на Великобритания, делът на евродепутатите евроскептици може да се увеличи до 14,3% от около 10% в момента, според резултатите от националните анкети, поръчани от Европейския парламент.

„Виждам опити да се фалшифицират изборите за ЕП. Това идва от няколко централи и то не само извън границите на Съюза. Държавите в ЕС също искат да насочат волята на избирателите в конкретна посока чрез фалшиви новини“, заяви Юнкер, като добави, че Комисията е готова да се справи с този въпрос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа