Юнкер се оплака от „бруталното лицемерие“ на някои европейски лидери

Жан Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се оплака от „бруталното лицемерие“ на неназовани лидери на страни-членки на Европейския съюз.

В интервю пред Die Welt той обясни, че те повече от две години са призовавали за по-добра защита на външните граници на Съюза, а после, когато Комисията е направила предложение, са го отхвърлили.

„Останах до голяма степен изненадан от някои случки в последно време. От повече от две години, всички лидери на страни-членки призовават за по-добра защита на външните граници на Европа“, заяви Юнкер и посочи, че „Европейската комисия прие тези призиви на сериозно и изготви предложение за засилване на защитата на външните граници чрез увеличаването на европейските гранични полицаи до 10 хиляди до края на 2020 година“.

Председателят на ЕК изрази учудването си, че „сега, изведнъж, бяха изразени резерви от много страни заради предполагаемия ефект върху националния суверенитет. Казва ни се, че всичко се движи твърде бързо, а цитираните цифри са твърде високи. Това е брутално лицемерие!“ – категоричен е Юнкер.

Коментари

Задължително поле