Огнеборци спасиха от изпепеляване сгради над 5000 кв. м площ в центъра на Търново Пожарът лумна в бивш военен корпус

Президентът Радев в отчета си: Започнах нормализирането на отношенията с Русия (ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК)

Учени твърдят, че Австралия и Северна Америка някога са били свързани в суперконтинента Нуна

Над 60 000 души са евакуирани заради изригване на вулкана Майон във Филипините

11 души са ранени при атака срещу офис на хуманитарна организация „Спасете децата“ в Афганистан

Елена Йончева: Големият проблем на корупцията е, че тя тръгва от горе

Цвета Караянчева: Дебатът по вота на недоверие беше безинтересен, а мотивите несериозни

Внасят сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на дома за деца с увреждания в Габрово заради насилие

Димитър Маргаритов: КЗП ще проверява зимните курорти поне месец и половина

Делян Добрев с нови обвинения: Елена Йончева е свързана с офшорни компании и кухи фирми

Директорът на училището, където учител удари ученик: Аз съм срещу насилието

Премахнаха 230 трошки от улиците на Шумен

Почина научнофантастичната авторка Урсула ле Гуин

От форума в Давос: Киберзаплахите и мръсният въздух са основните проблеми пред световната икономика

Тръмп ще призове Ердоган за „деескалация на ситуацията“ в Африн

Юнкер с 5 сценария за бъдещето на ЕС

Европейската комисия представи Бяла книга за бъдещето на Европа, в която са посочени основните предизвикателства и възможности пред ЕС за следващото десетилетие. Представени са 5 сценария за начина, по който Съюзът може да се развива до 2025 г., в зависимост от това как ще реши да действа.

Бялата книга беше представена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който посочи, че отбелязването на 60-та годишнина на Договорите от Рим е време за обединена Европа на 27-те да определи визия за бъдещето си.

„В бялата книга на Комисията са представени няколко различни пътя, които този единен ЕС от 27 страни може да избере да следва. Това е началото на процеса, а не краят, и аз се надявам, че сега ще се проведе откровен и широк дебат. Бъдещето на Европа е в нашите собствени ръце“, каза Юнкер.

В речта си той отбеляза, че европейските държави ще трябва да отделят повече пари за отбрана и потвърди, че няма да се кандидатира за втори мандат начело на ЕК. „Няма да се кандидатирам за втори мандат, както казах в първия си ден на поста. Няма да разочаровам крайнодесните“, каза Юнкер.

В бялата книга се разглежда как Европа ще се променя през следващото десетилетие – като се започне от въздействието на новите технологии върху обществото и работните места и се стигне до съмненията относно глобализацията, опасенията, свързани със сигурността, и възхода на популизма. Посочва се изборът, пред който сме изправени – да се оставим да бъдем повлечени по течението от тези тенденции или да ги приемем и да се възползваме от новите възможности, които те предлагат. Населението и икономическата значимост на Европа намаляват, докато други части на света бележат ръст, констатира още документът.

В бялата книга са представени 5 сценария, които предлагат поглед към потенциалното състояние на Съюза до 2025 г. в зависимост от избора, който Европа ще направи. Сценариите обхващат широк кръг от възможности и са с илюстративен характер. Те не се изключват взаимно и не са изчерпателни:

 • Сценарий 1: Продължаваме, както досега – ЕС се съсредоточава върху изпълнението на програмата си за положителни реформи в духа на програмата Ново начало за Европа от 2014 г. и Декларацията от Братислава, приета от 27-те държави членки през 2016 г. До 2025 г. това може да означава:
  • Европейските граждани като цяло могат да пътуват зад граница, без да трябва да спират за проверка на документите. Поради засилените проверки за сигурност на пътуващите им се налага да отиват на летището или гарата много преди заминаването.
 • Сценарий 2: Остава само единният пазар – единният пазар постепенно застава в центъра на ЕС, тъй като 27-те държави членки не успяват да намерят общ език във все повече области на политиката. До 2025 г. това може да означава:
  • Преминаването на границите с цел бизнес или туризъм става трудно поради редовните проверки. Намирането на работа в чужбина е по-трудно, а прехвърлянето на пенсионни права към друга държава не е гарантирано. Хората, които се разболяват в чужбина, понасят големи медицински разходи.
 • Сценарий 3: Тези, които искат да правят повече, правят повече – ЕС продължава както досега, но дава възможност на желаещите държави да правят повече заедно в определени области, като отбраната, вътрешната сигурност или социалните въпроси. Възникват една или няколко „коалиции на желаещите“. До 2025 г. това може да означава:
  • 15 държави членки създават полицейски и магистратски корпус за борба с трансграничната престъпност. Информацията, свързана със сигурността, се обменя незабавно, защото националните бази данни са напълно свързани помежду си.
 • Сценарий 4: Правим по-малко, но по-ефективно – ЕС се съсредоточава върху постигането на повече и по-бързи резултати в избрани области на политиката, като прави по-малко в други области, за които се смята, че действията му нямат добавена стойност. Вниманието и ограничените ресурси са насочени към определени области на политиката. До 2025 г. това може да означава:
  • Нова европейска агенция за борба с тероризма помага за възпирането и предотвратяването на тежки нападения чрез системно проследяване на заподозрени лица.
 • Сценарий 5: Правим много повече заедно – държавите от ЕС решават да споделят повече правомощия и ресурси и да вземат повече решения заедно във всички области. Вземат се по-бързи решения на европейско равнище, които бързо се прилагат. До 2025 г. това може да означава:
  • Европейски граждани, които искат да подадат жалба срещу предложение за финансиран от ЕС проект в тяхната местност, не могат да се свържат с отговорния орган, защото им казват да се обърнат към компетентните европейски органи.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. Европейски свине клептомани и фашисти клептомани решават съдбата на българския народ. Суверенитет нулев. Вкараха ни в робство без да ни питат. България трябва да напусне с бясна скорост ЕС и НАТО, защото заради тях жизнения стандарт на българите е от 2 до 4-5 пъти по-нисък от този на африканците от третия свят. Няма нито една африканска страна от третия свят , на която гражданите да не са с покупателна способност минимум два пъти по-висока от тази на българите.

 2. важното е, че и в 7-те варианта диктаторът юнкер води ес напред да направи решителната крачка отвъд ръба на пропастта… щот 7-мия вариант е 100 000 000 имигранта до 2050та обогатяват верващите демократични говеда.

 3. Niama nito edin izdurjan i balansiran szenarii. Ima shans samo za dobra rejisura, ako szenaristut e inteligenten da shvane usloviata za samata rejsiura.

  Izvinete za latinitza, molia.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.