Юрий Борисов за разпита: Опитваха се да изкопчат информация за Леонид Решетников

Това е сплашване - няма да се занимавате с русофилска дейност, няма да пишете срещу външната политика на България. Аз съм активен в писането. Нашата организация е следена от доста отдавна, имаме информация. Това каза пред bTV бившият главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов относно вчерашното му задържане и разпит .

Що се отнася до финансирането на движение „Русофили”, Борисов заявява, че то става чрез дарения.

„Не съм се поставял в услуга на ничия организация, още по-малко като шпионин. Постоянно се опитваха да изкопчат информация за генерал Леонид Решетников, с който аз съм в приятелски взаимоотношения. Тикаха ме към това, че той иска да влияе на политиката в България. 10 пъти ме попитаха дали ние, като русофили, работим за някого в политиката”, разказва секретарят на движение „Русофили”.

По думите му, последният му разговор с Решетников е бил на тема православие и се е състоял преди повече от година. А що се отнася до политическата обвързаност на „Русофили”, той отбелязва, че в ръководството на движението има членове на „Атака”, ГЕРБ, СДС и БСП.

Самият генерал Леонид Решетников, който е бивш началник на информационно-аналитичния отдел на Службата за външно разузнаване на Русия, беше изненадан от новината за разследването.

"Това е много неочаквано, за пръв път чувам това за Борисов – шпионаж. Не вярвам. Нямам коментар, не е свързано с „Русофили”. Две години не съм го виждал”, казва генералът. Решетников има близки контакти с движение" Русофили", а наскоро беше забъркан и в скандал с твърдения, че се меси в изборите в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България