Ябълките са естествен щит срещу болестите

Те са единствените плодове, подходящи за десерт

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Розоцветните растения са неизменен спътник на човешката цивилизация още от зората на земеделието. Слива, дюля, шипка, роза, ягода, малина, къпина, череша, бадем, праскова, кайсия и т.н, и т.н, във всичките им вариации са представители на това невероятно полезно семейство.

Но може би най-популярният представител на фамилия Rosaceae е ябълката. На всеки е позната поговорката “По една ябълка на ден - бягай докторе от мен!”.

В наши дни австрийска авиокомпания предлага на борда на самолетите си този плод в хартиена торбичка с посланието “По една ябълка на ден...”. Ябълката е невероятен и необикновен плод в много отношения. Това е единственият плод, който може да приемем за десерт след обилно похапване, без да се притесняваме от евентуална ферментация в стомаха, свързана с тежки последици за здравето, включително и заплаха от рак.

Полезността на ябълките се обуславя от количеството на съдържащите се в тях антиоксиданти (най-вече полифеноли), витамини, ензими, минерални соли, микроелементи и фибри. Доказано е, че голяма част от антиоксидантите на плода се съдържат в кората под формата на пигменти. Това далеч не означава, че сърцевината е лишена от тях. Проучване на канадски учени от 2005 г. доказва, че антиоксидантната мощност на кората е 0,90, а на вътрешността 0,84. Същият екип установява, че най-много антиоксиданти и витамини имат червените сортове. Те ги натрупват като естествена защита от слънчевите лъчи. Този факт, както обяснява д-р Майкъл Грегър, световноизвестен специалист по здравословно хранене, много лесно може да бъде проверен при дърво с червени ябълки - тези, които са на върха и са “окъпани” в слънчева светлина придобиват много по-интензивен цвят в сравнение с тези, растящи по сенчестите места зад листата на клоните.

Предимствата на по-киселите, най-често зелени ябълки, са две - съдържат повече фибри и по-малко захари, главно фруктоза. За това в моята практика аз ги препоръчвам на пациентите с диабет, със запек и на тези, които трябва да свалят доста излишни килограми. Това не означава, че диабетиците трябва да се лишават от прием на по-сладките плодове. Полифенолите, съдържащи се във всички сортове, повишават чувствителността на клетките към инсулина и така стабилизират нивата на кръвната захар (научно доказано от изследване през 2016 г.). Освен антидиабетичен, полифенолите във всички ябълки имат силен противораков ефект, висок капацитет да намаляват окислението на липидите и да нормализират нивата на лошия холестерол.

Но..., да не забравяме, че ябълките са и едни от най-третираните с пестициди плодове и за да не се налага да ги белим, добре е те да са от собствена градина или продукт на биологичното земеделие. Плодовете имат ценното качество да се съхраняват за дълъг период след беритбата. В сухо и проветриво помещение могат да обогатяват трапезата ни до късна пролет.

 

Рецепти „Цвета”

Физичката Цветана Атанасова е моя пациентка от 1993 г. Постепенно тя стана стриктна суровоядка и се спаси от много “нелечими” заболявания. Цвета е последователен привърженик на здравословното хранене и не се уморява да експериментира с различни рецепти, които заедно изпитваме. Предложените тук са подходящи за предпазване от зимните простуди и зареждане с предпролетна енергия.

Зимно смути (около 2 л)

2 ч. чаши пресен спанак, предварително добре измит и изкиснат с 1 ч. л хлебна сода, 2 ч. чаши замразени горски плодове (малини, ягоди, боровинки, къпини и др.) 1/2 см резен от корен джинджифил и 2 ч. чаши вода се блендират до гладка смес. Ако смутито не се изпие веднага след приготвяне, се съхранява в хладилник и преди следваща консумация се оставя да добие стайна температура.

Смути с листа от цвекло (около 2 л)

1/2 ананас, 1 ябълка, 2 банана, 2 см резен от корен джинджифол, 1/2 ч. лъж. канела, 1 и 1/2 ч. чаша листа от цвекло, 2 ч. чаши вода се блендират до гладка смес. За съхранението и консумацията се прилага съветът от предната рецепта.

 

Рецепти на главен готвач Илия Илиев

Салата с ябълки (1 порция)

1 голяма ябълка се обелва и настъргва на едро ренде. Прибавят се 120 г обелени цвекло, 50 г алабаш, 50 г пащърнак, всичките настъргани на ситно. Смесваме с 10 г накъсана рукола, няколко стръка наситнен магданоз, 20 г слънчогледови семки, предварително изкиснати във вода за 2 часа и сок от 1/2 портокал и 1/2 лимон. Сервираме с листенца магданоз.

Мус от ябълки (1 порция)

2 ябълки- изчистени от вътрешността, сваряваме на пара за около 15 мин. Поставяме ги в подходяща купа и смесваме с 1 ч. лъж. кокосово масло, 2 суп. лъж. кокосово мляко и по 1 щипка канела, ванилия от шушулка и морска или хималайска сол. Пасира се до гладка смес. Поднасяме с листенца мента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве