Явор Божанков: БСП няма да поставя ултиматуми на ПП

Снимка: БНТ
Явор Божанков

Първите разговори на "Продължаваме промяната" и БСП са били общи. Положителният знак е, че се говори за политики, за ясен план, за преговори, за коалиция, за подписано споразумение. Това заяви Явор Божанков от БСП.

"Имах опасения, че като нова партия Петков и Василев нямат опит, но пък те имат корпоративна култура, а преговорите и в корпоративния свят, и в политиката не са толкова далече, така че започват с оптимизъм тези разговори", коментира той по БНТ.

Божанков отбеляза, че съдебната реформа е сред приоритетите на БСП и изрази увереност, че на тази тема няма да имат противоречия с "Продължаваме промяната".

Представителят на БСП подчерта, че само безотговорни към държавата субекти биха поставяли ултиматуми по време на преговорите, които предстоят да се водят за управлението на страната. "Не, БСП няма да поставя ултиматуми."

Божанков беше категоричен, че не е възможна коалиция между БСП, ГЕРБ и ДПС.

По думите му лошите изборни резултати на някои от партиите не са реалност, защото някой е взел нечии гласове, а защото в два поредни парламента не беше съставено правителство.

"Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ! Ние идваме!", които не влизат в парламента, и БСП - всички претърпяхме катастрофа. Евентуален нов провал би завлякъл и новата партия, но всички ние ще сме част от този провал", заяви Божанков.

Представителят на БСП беше категоричен:

"Нямаме право на грешка. Този път трябва да направим редовен кабинет. Трябва да започнем веднага решаването на проблемите, а провал в момента е не просто отвъд границите на търпението на нашите избиратели, той е национално предателство".

На въпрос защо днес Корнелия Нинова е нарекла ПП" "новата президентска партия", Божанков отговори, че той самият е усетил подкрепата на президента към тази формация.

Той смята, че в момента има нужда от нормализиране на диалога между БСП и президентството. Напрежение има и в това, че Антон Кутев, който е говорител на президента, е поискал оставката на Корнелия Нинова.

Божанков отбеляза още, че в неделя не ни очаква просто избор, а съдбовен избор. 

"Когато има политическа криза, президентската институция управлява държавата. Затова в неделя този важен избор предпоставя всички страни да забравят своите лични конфликти. Аз смятам, че с акта на тази оставка, поемането на цялата отговорност от лидера на БСП, този въпрос трябва да приключи", каза още той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика