Пожар до двореца „Кричим“, тръгнал от Езерото на Пенчо Кубадински

Спипаха над 150 000 хиляди къса цигари за месец в районите на Дунав мост – Русе и Видин

Майка и син са летовниците, които кацнаха с парашут на дърво край „Каваците“ Викали за помощ, полицай от Пловдив ги спасил

Сидеров преподава подводен риболов на Волен-младши в Сопозопол

Иззеха 400 литра ракия без документи от два частни имота

Модерно е кожата да сияе като ореол През лятото се търси повече натурална козметика

Филипе Коутиньо – маг за 657 000 евро на мач

Влак блъсна и уби мигрант в Гърция

Гала се качи на въртележка в Белгия

Лъжа за дивите кози в Пирин пусна WWF-България

Спецпрокуратурата предаде на съд Николай, Евгения и Мария Баневи

20 пожарникари гасят горски пожар край двореца в Кричим

Двама туристи се приземиха на дърво при инцидент с парашут на „Каваците“ Въжето от моторницата, която го е теглила, се е скъсало

Лукаку нападна „Манчестър Юнайтед“

Преместиха сливенския арест в ремонтирана сграда в двора на женския затвор

Ядем по-скъпо испанско месо Вносът расте заради дефицита на родното производство

Има спад в търсенето на свинско и колбаси от него в магазините.

Две трети от свинското у нас е чуждо

Намалява търсенето на колбаси

Българите ядат свинско месо от Испания, Франция, Германия и Полша, показват данните на статистиката и Министерството на земеделието, храните и горите. През миналата година у нас са внесени 146 263 тона свинско месо, докато родното производство е било 82 316 тона. Спрямо 2017 година вносът е нараснал с 5 00 тона, а българската продукция с около 7 000 тона. Въпреки това две трети от месото у нас е вносно, потвърди пред “Труд” председателят на Асоциацията на индустриалното свиневъдство Румен Андреев.

Според д-р Румен Караманов от асоциацията в момента цената на вносното месо се вдига заради намалените количество родно производство. Българското живо тегло беше с 20 евро цента по-евтино от чуждото и така държахме ниски цените за българския потребител. Сега, заради чумата по прасетата, промишленият сектор е свил с 30% обема си, което означава повече внос и по-високи цени, обясни Караманов. По думите му заради дефицита нагоре ще вървят и цените на мръвката в магазините.

Там вече има спад в търсенето на свинско, което обаче ще се промени, след като премине пикът на заболяването, категоричен е Караманов. Според него хората в момента са излишно стресирани, защото заболяването е само по прасетата и не засяга хората, нито други животни.
Преработвателните предприятия също са констатирали намалено търсене на колбаси от свински месо. Членове на Асоциацията на месопреработвателите от района на Русе са сигнализирали, че исканите им доставки намаляват. От там обаче са категорични, че цените на месото и на колбасите не зависят от България, а от ситуацията на международните пазари. Според прогнози на Центъра за икономически анализи в селското стопанство потребностите на вътрешния пазар ще продължат да превишават повече от двукратно възможностите на производителите. Прогнозните оценки са за ръст в консумацията на свинско с 14% на база 2016 г.

В същото време страната ни изнася символични количества свинско месо. Основната част е предназначен за Гърция, като последните данни сочат, че за там сме експортирали 2,2 хил. тона през 2016 г.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.