Ядем шоколад и масло с повече въглехидрати (обзор)

Сравниха 11 храни и напитки, закупени от Германия, Испания, Унгария, Португалия, Гърция и аналозите им на пазара в България.

Нямало двоен стандарт при храните според КЗП

Отчетоха 200% разлика между продукт за мазане на един и същ търговец у нас и в Европа

Грахът с голямо разминаване заради реколтата

Ядем масло и шоколад с повече въглехидрати от германците. Това показва анализ на Комисия за защита на потребителите (КЗП) на храни и напитки, закупени от Германия, Испания, Унгария, Португалия, Гърция и аналозите им на пазара в България. В рамките на проучването са тествани 11 продукта от шест групи - макаронени и шоколадови изделия, млечни продукти, консерви, зехтин и алкохол. Разлики има в шест от тях - консерви с грах и царевица, масло, шоколад, шоколадови бонбони и риба тон. Популярната марка шоколад Milka у нас има с 15% по-малко протеини в сравнение от закупения продукт от Западна Европа, по-малко мазнини и 9% повече въглехидрати. В крайна сметка продуктът в България е с по-ниска енергийност. При маслото President у нас има с 20% по-малко протеини, но с цели 200% повече въглехидрати. Според д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители” тези 200% всъщност означават с около грам повече въглехидрати.

В анализа на швейцарските шоколадови бонбони Lindt в България са открити с 13% повече протеини и с 4% повече мазнини, в сравнение със състава на същия продукт, който се продава на европейски пазар. Захарите в луксозните бонбони са с 8% по-малко в българската опаковка, а въглехидратите са със 7% занижени.

Според доктор Сергей Иванов повечето протеини в продукта, не можело да се тълкуват еднозначно дали променят вкусовите качества, тъй като това означавало повече сухо мляко, но и по-малко какао, но ако протеинът е висококачествен това пък можело да се тълкува положително за продук­та.

Съществена разлика има при консервите Bonduelle, закупени от Германия, Испания, Унгария, Португалия, Гърция, и аналозите им на пазара в България. У нас те съдържат с над 30% повече въглехидрати, по-малко влакнини (20%) и захари (40%), тъй като грахът и царевицата най-вероятно са от различни сортове.

„Обяснимо е защо има такова голямо разминаване. Няма как грахчетата или зърната от царевица да са с едни и същи показатели и да са от различни реколти или географски показатели”, каза Сергей Иванов. При консерви Rio Mare с риба тон пък у нас има с една пета по-малко сол от аналога на продукта в Европа. Протеинът в нея е с 5% повече, а въглехидратите с 10% по-малко.

Коментари

Задължително поле