Янаки Стоилов: Правосъдното министерство ще провери Агенция по вписванията и Търговския регистър (ВИДЕО)

Правосъдното министерство започва проверки на Агенция по вписванията, Търговския регистър, с цел да се избягват нередности и да се подобри обслужванетл. Ще бъде направена и проверка на сключените обществени поръчки в последните години, преглед на съдебната реформа и бората с корупцията. Това обяви проф. Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието, на пресконференция, където представи екипа си.

"Имам амбицията да поддържаме активно взаимодействие с Висшия съдебен съвет (ВСС) с цел повишаване на ефективността на неговата дейност и тази на органите на съдебната власт", добави той.

"Нашите правомощия са в три основни направления: ръководство на редица административни дирекции и дейности, които се отнасят към множество дирекции. Взаимодействие с ВСС, удостоверяване на държавни актове като пазител на държавния печат. Принципите в нашата работа са общи за служебното правителство: професионализъм, почтеност и прозрачност", подчерта Стоилов.

Янаки Стоилов определи като главен свой приоритет организирането на изборите, като посочи, че не те са най-тежката част от дейността на Министерство на правосъдието. "То отговаря за организацията само в местата за задържане, така че не става дума за повече около 1500 лица, които вероятно към момента на изборите ще имат право да гласуват", посочи той.

Правосъдното министерство ще започне провеждане на срещи с адвокатурата, магистратурата, съдебните изпълнители, неправителствени организации за идентифициране на проблеми.

Освен това приоритет на правителството е провеждане на изпитите за юристи, което поради пандемията имаше забавяне, поне сега да бъде преодоляно, дори на части.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/340911904127922/

Стоилов и представи екипа си. Назначени са няколко заместник-министри: Мария Павлова, следовател в Националната следствена служба и предишен министър на правосъдието в служебното правителство; Иван Дремеджиев, адвокат и ръководител на Адвокатската колегия в Пловдив. Началник на моя кабинет и е Мариян Карагьозов, който е юрист. Завършва доктарантура по Балканистика в БАН, доскорошен кореспондент в БНР в Истанбул; Мария Папазова, която е със значителен опит с електронните медии и с опит като парламентарен репортер.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право