„Янините девет братя“ омагьосаха Москва

Вежди Рашидов беше официален гост на премиерата

Като омагьосани останаха зрителите в Болшой театър след последната завеса на “Янините девет братя” в събота вечерта. На прословутата Нова сцена операта на Любомир Пипков със своята мрачна, зловеща и фантастична реалност изтръгна мощни аплодисменти от препълнената зала. Гласовете на звездите Габриела Георгиева, Гергана Русекова, Костадин Андреев, Петър Бучков, Николай Петров и на останалите солисти бяха високо оценени, както и изключително самоотвержената игра на хористите, които излизат на сцената в оригинални бабугерски костюми от кози и овчи кожи. А от централната ложа, сред най-изтъкнатите гости, най-силно ръкопляскаше бившият министър на културата Вежди Рашидов.

“Горд съм, че българският талант отваря душата на руската публика”, заяви председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов в Болшой театър в Москва, където късно в събота вечерта започна големият гастрол на Софийската опера. Вежди Рашидов е официален гост на откриването на турнето на Националната ни опера в Болшой театър. Той е в Москва по покана на Михаил Швидкой, специален съветник на президента на Русия по международното културно сътрудничество. Тъкмо от Вежди Рашидов и на Михаил Швидкой през 2016 г. беше договорено първото гостуване на Софийската опера и балет в Болшой театър след близо 40-годишно прекъсване. По този начин, благодарение на съвместните усилия на политиците от българска и руска страна, Болшой театър отново стана домакин на Националната ни опера. Това е първият гастрол на Софийската опера и балет в Светая светих на балетното и оперното изкуство от 1981 г. В продължение на десет дни на историческата и на новата сцена на театъра ще бъдат показани шест наши оперни и балетни спектакъла.

Премиерата на постановката на академик Пламен Карталов “Янините девет братя” в София беше през месец март, а тази, която беше представена пред московската публика, е нов, специално преработен вариант. “Без големия талант на маестро Пламен Карталов великолепното представяне на българските дарования нямаше да бъде възможно, той винаги избира печелившия път към върха в изкуството”, коментира Вежди Рашидов и припомни Седмицата на българската култура в Москва през 2012 година, когато истинска заря от най-знаменитите ни оперни гласове завладя руската публика. “Вярвам дълбоко в българския талант и винаги съм полагал и полагам усилия да се съизмерваме с най-големите постижения в Европа и в света, там е мястото на България”, допълни г-н Рашидов. Изключителният и пълномощен посланик на България в РФ Бойко Коцев нарече гастрола на Софийската опера на сцената на Болшой театър “истинско историческо събитие”, съобщи БТА.

В програмата на гастрола в Болшой са още: балетът “Корсар”, който се игра снощи на Историческата сцена, и Вагнеровата тетралогия “Пръстенът на нибелунга” - четирите опери от цикъла ще бъдет изпълнени от 18 до 23 май. Директорът на Болшой театър Владимир Урин призна, че подобен мащабен проект като Вагнеровия “Пръстен” не е по силите на московската институция. Той подчерта, че вероятно мнозина от московчаните за първи път ще успеят да изгледат цялото произведение. Преди гастрола Урин каза, че всички билети за всички спектакли – и оперни, и балетни – са били изкупени.

По време на еднодневното си посещение в Москва Вежди Рашидов имаше работна среща с Михаил Швидкой. Двамата обсъдиха възможностите за нови творчески инициативи. Стана ясно, че Московският театър на мюзикъла и няколко драматични театъра, както и големи галерии са готови за съвместни проект с българските си колеги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура