Януари идва с мъгли и дъжд

Първият месец на 2020 година се очаква да бъде с температури над нормата и с валежи под нея

През първия ден от Новата 2020 година ще превали дъжд и сняг и ще захладнее. Ще превалява главно в западните и централни райони, като по пътните настилки има условия за поледици.

През първите дни на Януари, ще се възстанови по-топлото и сухо време с чести мъгли в ниските места и слънце по планините. Условия за снеговалежи в източните и южните райони и ниски температури ще се създадат от 05 до 08 януари. От 10 до 13 се очакват нови снеговалежи, по-интензивни в западните и южни части от страната. След затопляне и по–сухо време от 14 до 22 януари следващият валежен период е от 23 до 26.

 

Геомагнитна прогноза

Няма опасност от магнитни бури в първите дни на новата година

През повечето дни на януари слънчевата активност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват. В първите дни на новата година от първи до четвърти януари се очаква има спокойна магнитосфера. Повишение на геомагнитната активност се очаква през периодите 13 – 14 – ти и 21 – 23 –ри януари. В полярните области на Земята ще има слаби магнитни бури, но няма да засягат Балканите.

 

Народна метеорология

Ако на 1-ви е мъгливо, през лятото чакаме градушки

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията.

В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За януари народната метеорология гласи:

  • Ако Голям Сечко е добър, пролетта ще бъде дъждовна, лятото - студено и обратно. Когато януари е без сняг, то юли ще без дъжд. Голям сняг през януари предвещава голямо плодородие през годината. Ако прогърми през януари, лятото ще бъде ветровито, дъждовно и неплодородно.
  • Ако на първи януари падне мъгла, през лятото ще чакаме град. Ако вали сняг, на Петровден ще вали дъжд.
  • Ако на Попова Коледа (5 януари) замръзне китката, с която ръси попът, зимата ще е дълга. Ако срещу Богоявление нощта е облачна, то годината ще е плодородна.
  • Ако на 6 януари времето е меко, през годината ще има много болести. Там където има мъгла, през лятото ще падне град. Ако е ясно и студено овцете ще са здрави, а ако вали сняг много пчели ще се нароят.
  • Ако на Ивановден (7 януари) няма лед, лятото ще е хладно.
  • Ако на Бабинден (8 януари) вали дъжд и сняг, то годината ще е плодородна. Ако пече слънце, през февруари ще има мраз.
  • Ако на на Атанасовден (18 януари) има дебел сняг, берекетът през годината ще е голям. На свети Атанас си отива зимата.

Коментари

Задължително поле