Гневни кюрди замерят с картофи изтеглящите се американци в Сирия (ВИДЕО)

Психоложката Лариса Ренар отново идва у нас

Къщата на Яворов официално става собственост на Столичната община

Наша компания отива на финала на Startup World Cup с награден фонд от 1 млн. долара

Варна чака „Историческо величие“ Интерактивната изложба започва националното си турне в 27-те областни града

Eгипет показа грандиозна находка на 3000 години 30 запазени саркофага от Долината на царете

Президентът: Успешното партньорство на България с корпорация „Мейджи“ е пример за японските инвеститори

Повдигнаха обвинения на четирима души за убийството на журналиста Ян Куцияк и годеницата му

Арестуваха британец, крал от магазини за домашни потреби на Албиона

Мъж търси WC, намери труп

МФ: Българската икономика ще отбележи ръст от 3,4% тази година

Министър Танева в Добрич: До седмица предстои разплащане по de minimis за пчелите

Първи снимки от сватбата на Рафаел Надал

Екатерина Захариева: Съжалявам, че не успяхме да подпишем програма за сътрудничество в областта на образованието и културата с Русия

Япония одобри планове за повишаване на пенсионната възраст над 70 години

В опит да се справи със сериозния недостиг на работна ръка, нарастващите разходи за социално подпомагане и свиващата се маса на данъкоплатците заради застаряване на населението, Япония одобри планове, които дават на хората избор да се пенсионират след 70-годишна възраст, предаде Ройтерс.

Правителството обяви, че иска да утвърди предложенията след април 2020 г. и ще се стреми да увеличи поетапно задължителната пенсионна възраст за около 3,4 милиона държавни чиновници от 60 години сега на 65 години.

Сега японците могат да решат да се пенсионират в произволен момент, ако са на възраст между 60 и 70 години, а пък ако направят това след 65-годишна възраст, получават по-голяма пенсия.

Япония е страната с най-голяма средна продължителност на живота в света, докато раждаемостта там миналата година е била рекордно ниска за последните сто години. По прогнози на властите през следващите четири десетилетия японското население ще намалее от 127 милиона днес на 88 милиона души.

Негативните демографски тенденции наред с нежеланието на Токио да смекчи строгите правила за имиграция доведоха до най-големия недостиг на работна ръка от началото на 70-те години на миналия век досега. Според Международния валутен фонд този проблем намалява ефикасността на икономическите политики на премиера Шиндзо Абе, уточнява БТА.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Соросистите постоянно ни убеждават, че работниците вече стават излишна част от човечеството, тъй като роботите вече ги били заменили. Интересно, защо тогава Япония дига пенсионната възраст до 70 години.
    А съществува и още един въпрос. Ако работниците бъдат оставени да умрат от глад, кой тогава ще купува произведената от роботите стока? Защото, нали се досещате, без платежоспособни пазари увеличаването на производството е чидн идиотизъм. Нали?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.