Японската звезда самурай Хаяши въртя меч катана на фестивала на магията в Габрово

Над 100 фокусници правиха демонстрации с карти, топчета, монети

Опитни фокусници от 9 държави се събраха в събота в Габрово, който за седми път се превърна в Балканска столица на магията. В събитието Златна Котка 2018 се включиха рекорден брой от над 100 участници, които превърнаха атрактивната проява най-голямото магично събитие на Балканите.

Най-младият участник в проявата бе 10-годишната Ива Меджик. Присъстваха още Пикси и Зека от Сърбия, Гого Реквием от Македония, както и най-добре представилите се състезатели от предишните издания на културната проява.

Старт на фестивалната магия бе даден в зала “Възраждане“. Пред авторитетно международно жури се проведе оспорваната надпревара за голямата награда на Община Габрово. Състезанията, които трябваше да определят кой е най-добрият фокусник, бяха организирани в три серии, в които сили мериха по 10-15 магьосника. По време на демонстрациите бяха показани запленяващи техники, чрез които мистериозно изчезваха хора, фокусници се разхождаха без глави, имаше пробождане с мечове.

Вниманието на зрителите бе привлечено от фокуси от близо. Илюзионисти представиха занимателни трикове с карти, с монети, топчета. Сред най-впечатляващите изпълнения бе демонстрацията на Росен Димитров, известен като Мистър Джим. Публиката ахна пред уменията му да измъква монети от всевъзможни места, да ги превръща в бръмбари, а за финал той дори погълна едно от пърхащите насекоми.

Бурни овации спечели изпълнението на Вежан, който прикова вниманието на зрителите с номера с карти, както и с шоу спектакъл гарниран с танц, музика, светещи пръчки.

„Магията ми носи удоволствие. Практикувам от 17 години, а по фокусите се запалих още като ученик. Амбицират ме усмивките и доброто настроение на зрителите. С този вид изкуство се получава и отличен културен обмен”, призна Вежан, който участва във фестивала на магията в Габрово за четвърти път.

14-годишният Ники пък ловко подреждаше Кубчето на Рубик с едно хвърляне за 1 секунда, с което „счупи” световния рекорд от 4 секунди.

„По магията ме запали баща ми, който преди време ме научи на един елементарен фокус. Често пъти като видя унил човек на улицата, го спирам, правя някоя ловка демонстрация и виждам как лицето му грейва. Обичам да оправям настроението на хората и денят да им е по-ведър”, споделя Маг Ники.

Завладяващите изпълнения бяха излъчвани на огромен екран и това позволяваше да бъдат наблюдавани дори и детайли от фокусите.

„Ние магьосниците от Балканите, искаме да покажем на политиците как трябва да управляват света-с приятелство, взаимопомощ, разбирателство и толерантност”, заяви Дани Меджик, който влезе в ролята на водещ на събитието.

В следващите серии от изяви се стигна до висш пилотаж в изкуството на илюзията. Безспорно най-впечатляващи бяха демонстрациите на Самурай Хаяши от Япония, който е телевизионна звезда от световен мащаб. На сцената той въртя меч катана. За да покаже колко е остър, демонстративно разряза парче хартия. След това със затворени очи накълца краставица, придържана от асистент.

44-годишният Самурай Хаяши сподели пред „Труд”, че този номер е много опасен, и се изпълнява само от него в цял свят.

„Занимавам се с магия от 12-годишен. Във фестивала се включих и с фокус от близо, чрез който разказвам емоционална история предназначена предимно за младите хора. Чрез демонстрацията със самурайския меч пък искам да покажа на публиката, че това не е единствено оръжие за убиване, а един древен морал, цяла философия, история и хармония. Този номер съм го показвал в 12 страни по цял свят”, сподели Самурай Хаяши.

Той удивително добре говореше на български език, въпреки че само от два дни е в България. Японецът обаче не пожела да сподели каква техника за бързо усвояване на чужд език владее.

За победителя във фестивала бе подготвена специалната статуетка „Златна Котка“, която по стара габровска традиция е сребърна. Тя е изработена специално за магичната среща от габровския скулптор Георги Балабанов.

Присъдена бе и награда на публиката, а отреждането и стана чрез тайно гласуване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България