Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец

Град от нерегламентирани палатки и каравани изниква това лято на плажа на Крапец.

Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

Местни жители изпратиха сигнал до редакцията на “Труд”

Местната управа е вдигнала ръце, чака да влязат в сила законови промени

Стотици палатки и каравани са разположени нерегламентирано на плажа на шабленското село Крапец това лято. Сигналът за беззаконието е изпратен в редакцията на “Труд” от възмутени местни хора. Към него има и снимки, които са публикувани и в социалните мрежи.

От кадрите се вижда, че на пясъчната ивица и зад нея е изникнал град от палатки и каравани, като “екотуристите” са основно от България и Румъния.

Репортер на “Труд” видя на място, че целият няколкокилометров плаж е зает от така наречените любители на дивото къмпингуване.

Най-много са румънците, на които този начин на летуване им излиза без пари - точно както на българските им “колеги”.

Проверката ни установи, че северните съседи дори припечелват, докато плажуват на аванта. Много от тях са с по две каравани, като едната отдават под наем на техни сънародници. Други са още по-предприемчиви, като са измислили схема за нелегална продажба на алкохол. Оставят маса на плажа, върху която има пластмасови чашки, пълни с водка, джин, мента, мастика. Около нея няма никой, но всеки знае, че като си вземе питие, трябва да остави определена сума. След това “търговецът” минава и прибира печалбата. Ако дойде проверка, няма как да хване на “местопрестъплението” собственика на импровизирания бар, защото той гледа отдалеч.

Гората край плажа на Крапец е превърната от дивокъмпингуващите в тоалетна - между дърветата е пълно с човешки изпражнения, а храстите са

окичени с използвана тоалетна хартия.

От община Шабла обясниха пред “Труд”, че са безсилни и не могат да направят нищо, докато не влязат в сила промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Те бяха приети преди месец от парламента, но ще започнат да действат догодина. В тях е предвидено създаването на точно определени места за диво къмпингуване.

Против корекциите бяха единствено български “екологични” организации, чийто членове от години летуват без пари с палатки и каравани по българските плажове. Те организираха малобройни протести в София, които доведоха до президентско вето. Но депутатите прегласуваха ЗУЧК и сега се чака написването на наредба (виж карето). Докато новите текстове започнат да действат, кметът на Шабла Мариян Жечев се чуди какво да прави.

“Ситуацията на плажа е такава от юли, като този проблем е всяка година. Трагедия е - толкова много хора, коли и каравани на пясъка. Следващата година с промените в закона се надяваме да е по-добре”, каза пред “Труд” Жечев.

Той припомни, че от беззаконието страдат местните хора, които плащат от данъците си извънредното сметоизвозване. През 2018 г. община Шабла е дала допълнително 150 000 лева, за да разчиства след диво къмпингуващите. Жечев добави, че тази година е обозначено специално място за каравани и палатки, където се плаща минимална такса за ползване на ток и вода, но почти никой не го проявява интерес.

 

Безплатно

Гратисчиите остават до късна есен

Още няма масови санкции и глоби

Пикът в автощурма на плажа на Крапец е бил миналия уикенд, предаде кореспондентът на “Труд” във Варна. Местните казват, че тенденцията е потокът от коли и хора да намалява в края на лятото, но туристите от Румъния остават до късна есен.

Според източници от МВР, което трябва да налага част от санкциите, ако полицаите започнат да глобяват масово сега, ще се стигне до абсурдната ситуация ведомството да плаща в съда. Причината е, че все още не са влезли в сила нормативните актове за дивото къмпингуване и наказателните постановления ще падат лесно пред магистратите. Така полицията ще трябва да дава пари за разноските на адвокатите на ищците, както и за съдебните разходи.

 

Отговор на Министерството на туризма за “Труд”:

5000 лева е глобата за джип

До 5000 лева е глобата за паркиране на превозно средство върху морски плаж според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), обясниха пред „Труд“ от Министерството на туризма.

Оттам припомниха, че първоначалното наказание за нарушителите е от 1000 до 3000 лева или имуществена санкция от 3000 до 5000 лева, ако по друг закон не е предвидено по-тежко наказание. Актовете се съставят от служители на МВР. Вече били направени няколко съвместни акции, като са глобени конкретните нарушители.

При промените в ЗУЧК по предложение на депутати министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на туризма, околната среда и на земеделието трябва да изготвят наредба, в която да определят местата за опъване на палатки извън категоризираните къмпинги. Наредбата трябва да бъде изготвена в срок от 6 месеца и да влезе в сила догодина.

От ведомството припомнят, че подкрепят къмпингуването като туристически продукт, но ако то се случва при ясни правила и се опазва природата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България