Адвокатът на Мюлдер: Бъдещето на „Левски“ зависи от 50 000 евро

Борис Колев, адвокат на бившия играч на „Левски“ Дъстли Мюлдер, разкри, че бъдещето на „сините“ зависи от 50 000 евро. Въпросната сума българският тим дължи на холандеца за прекратяването на договора между двете страни през лятото на 2014 година. До късно снощи от „Герена“ трябваше да преведат задължението по сметката на играча в противен случай на карта е поставен лицензът не само за Европа, но и за вътрешното първенство.

„Левски“ вече изпусна два срока на УЕФА за плащане – 30-ти юни и 30-ти септември – обясни Колев. - Това означава, че автоматично започва да тече разследване срещу тях от страна на европейската футболна асоциация. Дори и да платят, „сините“ подлежат на санкция. Ще ме изненада, ако видя отбора с лиценз за Европа през следващия сезон. Аз съм бил адвокат на ЦСКА и мога да призная, че дори „Титан“ и Александър Томов не са си позволявали да пропускат срокове на УЕФА. Веднъж бе платена огромна сума на „Черноморец“ (Бургас) по трансфера на Мишел Платини, а Томов преведе над 200 000 евро за Александру Пакурар. За мен плащането към Мюлдер ще е показателно за бъдещето на „Левски“. Ако не го направят, значи отиват към приключване. Не намирам друго обяснение да се неглижира този проблем. Говорим за сума от 39 000 евро, с лихвите, които текат от 2014 година, може би възлиза на 50 000. Ако не бъде платено до 31 януари, клубът няма как да получи и лиценз за Първа лига.“

А развръзката можеше да бъде съвсем друга, ако сегашното ръководство бе постигнало споразумение с футболиста.

„Преди време бяхме близо до решаване на казуса, самият Мюлдер бе готов на сериозен компромис, но ръководството на „Левски“ се направи за 5000 евро и предпочете да изчака решението на съда в Лозана, надявайки се да спечели. Това обаче не се случи.“

Ако се установи, че „сините“ не са превели парите на 19-ти декември, което трябва да стане ясно след Коледа, тъй като е въпрос на международен превод, ФИФА също ще наложи санкция на клуба. Първата такава е финансова – до 30 000 швейцарски франка. Следващата е отнемане на точки, а последната – изваждане от елита.

В сряда по обяд Мюлдер призна пред „Труд“, че плащане все още няма. Ден по-рано изпълнителният директор на бившия му отбор Красимир Иванов гарантира, че клубът няма да има съдбата на фалиралия ЦСКА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ