Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни

боян петров

Посолството ни в Китай е уведомено вчера, потвърдиха от МВнР

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни. Това обяви във фейсбук партньорката му Радослава Ненова.

"Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3", обяснява тя. По думите й, времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер.

Според Ненова спасителите ще тръгнат да търсят Боян най-рано утре. Тя държи постоянна връзка с тях сателитния телефон.

"Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство", казва още Радослава Ненова.

"В посолството на Република България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г. Боян е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души (1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход)", потвърдиха от пресцентъра на Министерство на външните работи (МВнР).

Според получената информация, неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват.

На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч. местно време от лицето за връзка от района на Шиша пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

Служители на Асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския алпинист продължава.

Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България