Американски зам.-министър: Пряката слънчева светлина унищожава COVID-19

Високата температура и влажност, както и пряката слънчева светлина, бързо унищожават новия коронавирус както във въздуха, така и на различни повърхности. Това обяви заместник-министърът на вътрешната сигурност Уилям Брайън, представяйки в Белия дом резултатите от проучване проведено от неговото ведомство.

„Най-забележителното ни наблюдение е, че пряката слънчева светлина има силен ефект и води до смъртта на вируса както на различни повърхности, така и във въздуха. Наблюдаваме подобен ефект при [висока] температура и влажност. Увеличаването им е пагубно за вируса“, заяви той.

Според него, когато е изложен на пряка слънчева светлина, температура от 21 до 24 градуса по Целзий и влажност 80%, вирусът започва да умира по повърхност след две минути, информира БГНЕС. При същите условия коронавирусът започва да се разпада във въздуха в рамките на минута и половина.

Присъствайки на брифинга, американският президент Доналд Тръмп предположи, че ако „тялото [на заразения човек] е изложено на мощна ултравиолетова светлина“ или „светлината се подава вътре в тялото през кожата“, това ще има „дезинфекционен ефект“, а коронавирусът „ще изчезне след минута“. „Както казахте, предстоят още тестове“, завърши Тръмп, обръщайки се към Брайън.

Световната здравна организация предупреждава на уебсайта си, че “продължителното излагане на хората на слънчева ултравиолетова радиация може да доведе до остри и хронични последствия за здравето – за кожата, очите и имунната система”. В най-сериозните случаи може да се развие рак на кожата и катаракта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка