Новият руски посланик Анатолий Макаров: Експерт по диаспората

Анатолий Макаров

Чуждите посланици идват в България и си заминават. Някои от тях се снимат в сериали, други борят родната корупция, а трети странят от светлината на прожекторите и тихо и кротко се заемат с дипломатическите задачи, с които са натоварени от правителствата си.

Във вторник новият извънреден и пълномощен посланик на Русия в България Анатолий Макаров встъпи в длъжност на мястото на Юрий Исаков.

Новите посланици на световни сили като Русия и САЩ винаги са обект на внимателно изследване в търсене на някакъв знак за бъдещето на двустранните отношения. На 17 август руският президент Владимир Путин подписа указ за назначаването на нов дипломатически представител на страната в София в лицето на Анатолий Анатолиевич Макаров - тесен специалист в работата с руската диаспора в чужбина.

По стара традиция официалната информация за руските дипломатически служители е строго ограничена до образование и професионална биография. Няколко обширни интервюта за руски медии обаче хвърлят светлина върху Анатолий Макаров извън работата му във външното министерство, на която е посветил на практика целия си живот.

Роден е на 31 октомври 1951 г. в Москва и е прекарал детството си в центъра на руската столица край единствената по това време Шуховска телевизионна кула. Като най-ярък свой спомен посочва полета на Юрий Гагарин, когато Макаров е на 9-годишна възраст. Разказва как по това време семейството му имало телевизор с “екран колкото пощенска марка” и заедно със съседите гледалите репортажите за първия космонавт. Споделя, че от малък проявявал интерес към историята, чуждите езици, географията. Участвал в училищни и районни олимпиади, а в по-ниските класове разяснявал политинформация.

Интересите му логично го водят в престижната дипломатическа школа - Московския държавен институт по международни отношения, където през 1977 г. завършва факултета по международни отношения. Тогава студентите не са имали право да избират какъв чужд език да запишат и деканатът му го записва в курса с холандски. Казва, че доста се потрудил над трудния език, който започнал да учи от “нула”. Освен него владее и английски. Заедно в курса били с Александър Грушко, който се издига до заместник външен министър, а от 2012 г. е постоянен представител на Русия в НАТО. Заради отличните си оценки Макаров и Грушко са изпратени след завършването си на работа в посолството на СССР в Холандия.

Следва поетапно изкачване по всички стъпала на дипломатическата стълбица, както заявява самият Макаров. Във втората си продължителна командировка в чужбина той е заместник постоянен представител на Русия в ЕС в Брюксел от 1994 до 1998 г., където взема дейно участие в изработването на основополагащото споразумение за отношенията между Русия и Евросъюза, влязло в сила през декември 1997 г. След завръщането си от мандата в Москва той става заместник-директор на Четвърти европейски департамент в МВнР на Русия, а след това и зам.-шеф на Департамента по общоевропейско сътрудничество във ведомството. През 2002 г. е назначен и за директор на Първи департамент за страните от ОНД. “Там се опитвах да наложа опита на ЕС в сферата на защита правата на малцинствата, осигуряване на образование и медии на роден език”, припомня си Макаров. След това в периода 2006-2012 г. заминава на трети задграничен мандат като посланик в Република Южна Африка (РЮА) и Лесото заради близостта на местния език африкаанс до холандския. От 2012 до 2016 г. е директор на Департамента за работа със съотечествениците в МВнР, което до голяма степен съвпада с предишния му опит. Създадената през 2005 г. организационна структура цели координиране на подкрепата за руските диаспори в чужбина и оказване на подкрепа в създаването на рускоезични училища, медии и др.

Със съпругата си Валентина Анатолий Макаров се запознава, докато работи в посолството в Хага, след което вдигат сватба в Москва. Ражда им се син Кирил, който на 9-годишна възраст е кръстен в храм до посолството на Русия в Брюксел. Кирил завърша училище с френски език в Белгия и днес е поел по стъпките на баща си като млад дипломат в дипломатическата мисия в Париж.

Дипломатите са като военните

Дипломатите си приличат до голяма степен с военните и се опитват да изпълнят успешно това, което им възлага ръководството на съответното министерство, заявява Анатолий Макаров. Досегашната му работа като шеф на департамент за руската диаспора за него е жива, интересна и носеща реални и полезни резултати. Още повече че в Холандия, Белгия и РЮА, където е бил на мисии, вече се е сблъсквал с тези въпроси. “Все пак наши съотечественици, особено в Холандия, са се появили още по времето на Петър I... А след разпада на СССР в чужбина се оказаха милиони”, допълва новият посланик на Русия в България.

 

За него

Голям приятел на България и българския народ

С г-н Макаров в един и същи ден през 2006 г. връчихме акредитивните си писма като посланици в Република Южна Африка. Той е много сърдечен човек, с добро чувство за хумор. Голям приятел на България и българския народ. Даже при първата ни среща произнесе няколко фрази на български, които е научил в студентските си години. Той е професионален дипломат, от кариерата. Заради впечатленията, които имам от него, очаквам посланик Макаров да допринесе за по-добро развитие на българо-руските отношения.

Володя Нейков, бивш посланик в РЮА

Професионалист с добро сърце

Като член на Световния координационен съвет на руските съотечественици в чужбина работих плътно с Анатолий Макаров през последните четири години в рамките на Департамента за съотечествениците към руското МВнР. Той е голям професионалист и е човек с много добро сърце. Винаги е готов да откликне на проблемите на съотечествениците и намира начин да ги реши. Много сме радостни, че човек, който познава проблемите на диаспората, ще бъде извънреден и пълномощен посланик в България и че ще работим с него.

Марина Дадикозян, председател на федерацията “Съюз на съотечествениците” в България

Изтъкнат началник на руснаците по света

Интересен е европейският (интеграционен) профил в биографията на Макаров. Дали задачата му не е да го използва за продължаващите опити на Кремъл да дезинтегрира ЕС, търсейки едно от най-слабите й места в превзетата на всички нива на държавността от руската агентура българска държава? Но отговорът на въпроса какво търси тъкмо в България такъв изтъкнат московски началник на руснаците по света е еднозначен. Без риск да сбъркам мога да прогнозирам, че Макаров ще продължи линията на Русия да оперира в България чрез своята пета колона. Особено в пропагандата.

Иво Инджев, журналист, в блога си

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини